Nove visoke ocene za “Tikveš” vina od Roberta Parkera

0

U vinoteci “Podrum novi” vinskim medijima predstavljena su vina koja su dobila visoke ocena “Wine Advocate” Roberta Parkera. Enolog i vinski konsultant Filip Kambi koji radi na ovim vinima predstavio je pristup izrade vrhunskih vina svetskog kvaliteta.

Robert Parker, jedan od najpoznatijih vinskih kritičara i jedan od najuticajnijih ličnosti u vinskom svetu injegov „Wine Advocate“ objavio je nove visoke ocene za čak sedam vrhunskih vina iz vinarije “Tikveš”. U najnovijem izdanju časopisa „Wine Advocate“, objavljene su ocene za crvena vina “Bela Voda” i “Barovo” berba 2013., kao i za bela vina iz berbe 2014. godine. Prvi put je ocenio i vina ekskluzivnog brenda “Domaine Lepovo” kao što su: Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013. Domaine Lepovo Pinot Noir 2013. i Domaine Lepovo Chardonnay berba 2014.
Karakteristika ove procene je da je Parkerov tim ovoga puta dao ocene za Tikveš vina u kategorijama “mnogo dobra” i “izvanredna”. Na ovaj način još jednom je potvrđeno visoko mišljenje o vinima “Tikveš”, koje je počelo da se gradi pre pet godina kada je crveno vino “Bela vode” iz berbe 2010. godine dobilo 94 boda i bilo prvo vino u regionu sa tako visokom ocenom.
“Sa ovim ocenama Tikveš se izdvojio svojim kvalitetom kao vodeća u ́vinarija regionu, jer nema drugih proizvođača iz ovih krajeva koji su dobili tako dobre rezultate za svoja vina. To jasno pokazuje kvalitet vina “Tikveš”, ali i potencijal zemlje porekla tih vina. Ovo je ogroman uspeh za ceo region, zato verujem da će doneti dobre rezultate, posebno u smislu povećanja prodaje na stranom tržištu”, rekao je svetski poznati enolog i vinski konsultant Filip Kambi, koji već šest godina radi na proizvodnji vrhunskih vina vinarije “Tikveš”.
Prva procena Roberta Parkera za vina proizvedena u “Tikveš” vinariji 2011. godine stimulisala su tim enologa i menadžment da nađu specifična terroir vina uz korišćenje moderne tehnologije koja je neophodna za vrhunski kvalitet vina.
“Ponosni smo što se naša vrhunska vina kontinuirano nalaze na listi najboljih vina na svetu. Posebno nam je drago da smo dobili visoke ocene za vina proizvedena u poslednjih nekoliko godina, uključujucíi 2014. godinu, kao izuzetno nepovoljnu vinsku godinu, što jasno pokazuje da “Tikveš” može i zna kako da neprekidno održava visok nivo proizvodnje kvalitetnih vina. Nadam se da će najnovije ocene “Wine Advocate” dovesti do daljeg podizanja reputacije brenda, priznavanje od strane kupaca i potrošača u zemlji i inostranstvu i povecá nja izvoza koji je, naravno, naš strateški cilj”, rekao je generalni direktor “Tikveš” vinarije Igor Ilievski.

Share.

Comments are closed.