Novi Sad drugi najposećeniji grad u Srbiji

0

Novi Sad je drugi grad u Srbiji po broju dolazaka turista, i njegovi glavni posetioci su strani turisti. Sa trendom konstantnog rasta koji se beleži od 2011. godine, Novi Sad se čvrsto pozicionirao na turističkoj mapi Srbije.

Osnovni motivi posete Novom Sadu  na prvom mestu su posao i uživanje, što je 39,5% od ukupnog broja poseta, zatim  Egzit festival sa 32,3% , isključivo posao sa 16,3% i odmor s 9,9%. Turisti najčešće dolaze kako bi videli kulturno-istorijske spomenike, Petrovaradinsku tvrđavu, ali i zbog  brojnih događaja, festivala i manifestacija, kojih u Novom Sadu ima više od 200 u toku jedne kalendarske godine. Titula Evropske prestonice kulture imala je veliki uticaj na izbor Novog Sada kao destinacije kod turista, dok je titula Omladinske prestonice Evrope to učinila u nešto manjem obimu, turisti o Novom Sadu najviše saznaju od rodbine i prijatelja, kao i sa internet prezentacije Egzit festivala.

Upravo to je osnovni problem, turisti često ukazuju na najveći  turistički nedostatak,  upravo na nedostatak osnovnih informacija, a zatim navode kao nedostatak cene taksija za strance, nedostatak autobusa posle ponoći, nedostatak signalizacije na pojedinim lokacijama. U jednom se svi slažu, Novi Sad turisti i svi gosti opisuju više kao opuštajući i prijatan, a nešto manje kao uzbudljiv i dinamičan, što inače odgovara temperamentu i karakteru ovog grada.

Osim oko 40 najzanimljivijih atrakcija u samom gradu, među turistima su aktuelni i izleti, kao i obilazak okoline, najčešće su to čarde na Dunavu i čuveni salaši, kako bi se okusila gastronomska ponuda Vojvodine i Novog Sada,  ali i manastiri Fruške gore.

Grad Novi Sad zaista poseduje svu onu neophodnu raznolikost ponude koja je potrebna da jedan grad bude savremeni turistički centar, i sa razlogom se ističe i promoviše na domaćem i stranom tržištu, i to kroz sajmove i berze, brojne publikacije i časopise. Novi sad je druga po značaju siti brejk destinacija u Srbiji koja takođe poseduje i odličan kapacitet za rečni turizam i kulturni turizam, pa  može da ostvari zapaženije mesto na turističkoj mapi sveta.

Share.

Comments are closed.