Odlična godina za globalni turizam

0

2018. godina bi po svemu sudeći mogla da bude rekordna kada je u pitanju turizam na globalnom nivou. Kako statistika kaže, od početka godine, za prva 4 meseca je povećanje turista na svetskom nivou iznosilo preko 6% više nego prošle godine, i taj rezultat je iznenadio mnoge.

Svetska turistička organizacija, UNWTO, očekuje nastavak ovog trenda rasta poseta sve do kraja letnje sezone, i to sa tendencijom da bude najveći porast u poslednjih nekoliko godina. Najveća stopa rasta zabeležena je  Aziji, Evropi i Pacifiku, gde je rast poseta išao do čak 8% povećanja u odnosu na isti period prošle godine.

Od ostalih, najviše je turista posetilo Afriku, Bliski Istok, Severnu i Južnu Ameriku, a broj poseta je bio u proseku od za 3 do 6% veći neko prošle godine. Oporavljanje međunarodnog turizma je dobra vest, rast turizma je važan zbog otvaranja novih radnih mesta, ali je bitna i činjenica da se potreba za povećanjem kapaciteta za razvoj i upravljanje turizmom izvede na održiv način, uz izgradnju pametnih odredišta i iskorišćavanje tehnologije i inovacija.

Za sada, Iz UNWTO organizacije navode da su sve regije u svetu zabeležile turističke poraste, osim Kariba, razlog je otklanjane posledica koje su ostale nakon prošlogodišnjeg uragana, dok se ubedljivo najveći broj turista očekuje se u Aziji, zatim u Evropi koja je tradicionalno  najposećenija svetska oblast.

Share.

Comments are closed.