Odrasli uz BIP, pa počeli da proizvode pivo sladnog ukusa

0

Tehnolog Milovan Knežević sa svojim današnjim partnerima došao je na ideju da napravi dobro pivo. Kao mladi, kako kaže, rasli su na kvalitetnijim pivima nego što su današnja industrijska. Danas je suvlasnik beogradsko-valjevske pivare “Knez”.

“Obožavali smo BIP-ovo pivo i vremenom smo uvideli da to pivo sve manje podseća na ono što je nekada bilo i na šta smo navikli. Ideja nam je bila da napravimo dobro pivo i vratimo se pravim pivskim korenima. Na prvom mestu je bila ljubav prema ovom napitku, pa tek onda posao. Osnova našeg poslovanja je nekadašnji BIP-ov slogan ‘Pivo sa ukusom piva’ i to je naš pokretač i suština”, priča Knežević.

Sa pravljenjem piva počeli su u kućnim uslovima, da bi pre 6 meseci krenuli sa probnim varijantama u mini-pivari, a onda i sa proizvodnjom u pivari “Medved” u selu Prijezdići kod Valjeva gde proizvode jednu vrstu piva.

“U pitanju je pale ale. Hteli smo da napravimo pivo koje će imati sladni ukus. Hmelj daje gorčinu i jednim delom blagu aromu, koja zaokružuje ukus, ali ne preovlađuje. Rekao bih da preovlađuju citrusne, blage arome. Kada je reč o sastojcima u pitanju su samo ona četiri osnovna (voda, slad, ječam, kvasac), bez dodatih konzervansa, a procenat alkohola je 5 odsto”, objašnjava Knežević.

“Knez” pivo se služi u pabu “Beer Story” na Novom Beogradu, u “Pivopiji” u Zemunu, “Beertiji” na Vidikovcu, “Srpkoj kući piva”, a u Novom Sadu u “Tosteru”, “Beeraju”, “Tehnologsu”. Otkud baš ime Knez i kako izgleda proces proizvodnje pročitajte u celom intervjuu.

Share.

Comments are closed.