Oktoberfest posetilo više od šest miliona ljudi

0

U Minhenu je zatvoren 184. Oktoberfest, koji je i ove godine posetilo više od šest miliona ljudi.

“Ove godine je Oktoberfest posetilo 6,2 miliona posetilaca, a na vrhu po broju posetilaca iz inostranstva su turisti iz SAD, Velike Britanije i Austrije”, rekao je direktor Oktoberfesta Jozef Šmid.

Broj posetilaca se ponovo vratio na staro, jer je prošle godine zbog lošeg vremena i straha od terorizma manifestaciju posetilo oko 5,6 miliona ljudi.

Šmid je naglasio da je ove godine Oktoberfest počeo 16. septembra, a da je trajao dva dana duže zbog praznika.

“Za vreme Oktober festa, između ostalog, pojedeno je 127 volova, 59 telića i sve je to zaliveno sa 7,5 miliona litara piva”, rekao je Šmid.

Oktoberfest, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine. Zato se i  poljana, gdje se održava festival, naziva “Terezina llivada”. U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, ali se potom to produžilo na dve nedelje.

Počinje uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja Oktoberfesta za narednih desetak godina. Kao i ranije-muzika i alkohol-deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva koliko ima i posetilaca. Ima puno gostiju koji ne piju pivo, ali zato oni gosti koji vole pivo “ispeglaju” bilans popijenih krigli.

 

Share.

Comments are closed.