Organizovana poseta Đalovića klisuri

0

„Đalovića klisura predstavlja još jedno mesto na turističkoj mapi Crne Gore koje je potrebno afirmisati i promovisati. Turizam u ovim predelima počinje da se razvija, u najboljem smislu te reči, i postoji veliko interesovanje ljudi za ovakve izlete“, izjavio je Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom, prilikom obilaska Đalovića klisure. Govoreći o projektu valorizacije Đalovića pećine, on je naveo da je to višegodišnji projekat i da je cilj da se pećina otvori i iskoristi u smislu speleološkog turizma. 

Poseta Đalovića klisuri organizovana je u cilju upoznavanja sa ovim područjem i projektom valorizacije Đalovića pećine, a njeni učesnici bili su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direkcije javnih radova, Nacionalne turističke organizacije, Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Opštine Bijelo Polje, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Turističke organizacije Bijelo Polje, Planinarskog saveza „Akovo“ i Sportsko-ribolovnog društva „Sinjavac“.

Tokom obilaska, učesnici su upoznati sa pojedinostima projekta valorizacije Đalovića pećine te tekućim aktivnostima na istom. Naime, kako je saopšteno procenjena ukupna vrednost investicije iznosi cca 12.2 miliona eura. Budući da je do sada istraženo oko 17 km pećinskih kanala, predlog je da turistički segment pećine bude nešto duži od 814 m, uz devet dvorana i deset platoa za posetioce. Osim toga, planirana je i izgradnja i stavljanje u funkciju žičare od manastira Podvrh do Đalovića pećine. Takođe, u toku je izrada projektnog zadatka i priprema tenderske dokumentacije za izradu Glavnog projekta infrastrukturnih objekata, a objavljivanje javnog poziva planirano je tokom 2017. godine.

Organizovana poseta Đalovića klisuri

Kada je reč o saobraćajnici Bistrica-manastir Podvrh dužine 5,5 km završena je izrada Glavnog projekta i donesena je odluka o izboru najpovoljnije ponude za izvođenje radova I faze, dok vrednost radova iznosi oko 700 000 eura. Za žičaru dužine cca 1 700 m i kapaciteta 75 osoba na sat planirano je raspisivanje javnog nadmetanja po principu „Projektuj i izgradi” u 2017. godini.

Planirano je da kompletan projekat bude završen za četiri godine dok bi samo uređenje pećine bilo završeno za nešto više od godinu dana. Osim što će se ovim projektom aktivirati i turistička ponuda ovog kraja, biće otvorena i nova radna mjesta (oko 60).

Strateškim planom razvoja Opštine Bijelo Polje 2012 – 2016., Đalovića pećina tretirana je kao jedan od najznačajnijih turističkih i razvojnih potencijala tog grada. Prirodni resursi ove pećine su izvanredni i mogu se meriti sa najznačajnijim u Evropi.

Đalovića pećina ili pećina nad Vražjim firovima nalazi se četrdesetak kilometara od Bijelog Polja, u Đalovića klisuri, u kanjonu rijeke Bistrice, i jedna je od najdužih i najlepših u Evropi. Đalovića klisura, u kojoj se nalaze ulazi u Đalovića pećinu, je zaštićeno područje prirode u kategoriji „spomenik prirode“, to je i NATURA 2000 Emerald područje, a prepoznato je i kao ekološki značajan lokalitet. Površina zaštićenog područja iznosi 1 600 ha.

Share.

Comments are closed.