Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

0

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može – Da bi ste bili dobar barmen, potrebno je pre svega poznavati sve alate, poznavati svoj bar, napraviti pravilan „set-up“  koji vama odgovara i koji će vam u mnogome olakšati rad.

Takozvani „mis-en-place“ je odlika svakog dobrog barmena, kada mu je potreban određeni alat za spremanje ili služenje određenog pića, pravi barmen će samo pružiti ruku i dohvatiti ga, dok će neki neiskusan tražiti taj određeni alat i po nekoliko minuta. U ovom tekstu ćemo Vas upoznati s osnovnim barskim alatima, njihovom primenom i dodacima koji će olakšati vaš posao.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Bar Spoon

Bar Spoon – Barska kašika

Postoje različiti tipovi barskih kašika, neke su duže, neke kraće, većina ima uvijen vrat i zaobljeno telo, dok možete naći i neke koje na vrhu imaju viljuškicu koja je korisna za dodavanje komadića voća u piće, a u modernijoj miksologiji se koriste i različite vrste i dimenzije kašika kao mera za određene sastojke.

Barska kašika je jedno od osnovnih sredstava za rad u baru, posebno ukoliko spremate koktele, a definitivno je neizostavna kada pravite Mojito, Caipirinhu, ili ako vam neko naruči Martini – Stirred not Shaken. Takođe se može koristiti za dodavanje određenih sastojaka u piće kao npr. šećer ili bitteri ako je u receptu navedena takva mera.  Ovo je jako koristan alat kada pravite slagana (layered) pića, gde želite da se određeno piće ne pomeša sa ostalim, te da ostane na vrhu. U tom slučaju ćete preko kašike polako sipati navedeno piće kako bi ono ostalo na vrhu.  Primer B52 Shot.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Shaker

 Shaker – 2 Part and 3 Part Shaker

Dve osnovne vrste shakera su dvodelni ili Boston Shaker koji se sastoji od staklene čaše i metalnog dela koji se savršeno uklapaju jedan u drugi. Trodelni se sastoji od metalne posude, i dva poklopca, jedan sa rupicama koji omogućava sipanje i drugi, manji deo koji se stavlja da bi se piće moglo izmešati.

Shaker je legendarni alat svakog barmena, sama pomisao na reč barmen vas asocira na nekoga ko drži shaker u ruci i meša pića. Jako je koristan alat za spremanje kompleksnijih pića sa više različitih sastojaka za koje želite da se savršeno pomešaju.

Trodelni Shaker može biti jako koristan kada spremate jedno piće, posebno neki „Straight Up“ koktel jer u svom poklopcu ima ugrađen „Strainer“ koji omogućava odmah posle mešanja da piće prespete u čašu, bez korišćenja dodatnih alata. Boston shaker je mnogo popularniji i korisniji jer daje mogućnost da spremite veću količinu pića. Takođe se verzije Boston Shakera sa duplim dnom (tegom na dnu) koriste i za flair.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Strainers

Strainer – Hawthorne, Julep, Fine Strainer

Strainer je alat za ceđenje pića, postoje 3 osnovne vrste strainera: Hawthorne, Julep i Fine Strainer ili Tea Strainer.

Hawthorne strainer se koristi da bi se izmešano piće iz shakera ili čaše presulo u drugu čašu, a da pri tome led i veći komadići voća ili lišće ostane u istoj. Julep strainer je dobio ime po poznatom klasik koktelu Mint Julep. Za razliku od Hawthorne-a, Julep strainer ima male rupice, te ne dozvoljava da kroz njega prođe ništa veće od 1 mm u promeru. Idealan je ako želite da iz vaše mešavine izađe ono sve najbolje, a da ne ostanu veći komadići koji bi mogli začepiti slamku. Fine Strainer ili Tea Strainer se najviše koristi u modernoj miksologiji za takozvanu „Double Strain“ metodu u kojoj se na shaker stavlja Hawthorne strainer, i kroz njega se piće sipa u Fine Strainer da bi na kraju u čašu dospela samo tečnost.

Fine strainer ima jako sitne rupice – mrežu, kroz koje ne može proći ništa osim tečnosti, tako da i najmanji komadići, pulpa voća i sve ostalo ostaje u njemu, a najčešće preko svežeg leda sipate samo piće.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Jiggers

Jigger – Merica

Postoje na stotine vrsta jiggera, razlikuju se po svom izgledu i po merama. Najćešči su 1/2 oz i 1,5 oz, mada se sve češće mogu naći i 1/4 oz i 1 oz.

Jigger je jako kontroverzan barski alat koji mnogi barmeni izbegavaju jer navodno izgleda neprofesionalno ako se koristi, što ne može biti dalje od istine. Tačno je da korišćenje jiggera dosta usporava rad barmena, posebno za spravljanje jednostavnih pića sa jednostavnim merama, gdje je mnogo lakše sipati piće koristeći „Free Pour“ metodu, ali ukoliko ste onaj barmen koji se bazira na kvalitetu, i kojem je cilj da mu svaki koktel bude identičnog ukusa kao prethodni, onda ćete koristiti jigger. U modernoj miksologiji je neizostavan, posebno zbog korišćenja jakih sastojaka, svežih sokova, likera poput All Spice Drama, Green Chartruse-a, koji čak i sa samo nekoliko mililitara viška mogu poremetiti balans pića i pokvariti ukus. Jigger je takođe jako dobar za početnike, jer uz pomoć njega mogu čak i vežbati Free Pouring.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Garnish Set

Garnish Set – Noževi za rezanje dekoracija

Postoje različite vrste noževa za rezanje dekoracija u baru, neke od osnovnih su: Peeler, Zester, Melon Baller, Carving Knife, V Knife itd..

Ono što čini koktel drugačijim od ostalih pića i zanimljivim na oko je svakako garnish – dekoracija. Postoje mnoga pravila kako se dekoriše koji koktel, kako se pravilno reže koje voće i za šta se koristi. Ali da biste bili u mogućnosti napraviti zanimljive i lepe dekoracije, svakako morate imati pravi alat. Osnova je naravno oštri barski nož po mogućnosti sa keramičkom oštricom uz pomoć kojeg režete voće na Wheelove, Sliceove, Half Wheelove, Polovine za ceđenje, Četvrtine za muddlanje…

Peeler je također jako bitan alat uz pomoć kojeg možete da ogulite koru, najčešće sa narandže, limuna ili limete (citrusa) a da pri tome zadrži ulje u svojoj kori. Zester se također koristi za guljenje kore, ali za tanke trakice. Melon Baller je postao poznat i čak dobio ime po koktelu Melon Ball, u koji se tradicionalno kao dekoracija stavlja loptica od dinje, koju možete iskružiti koristeći ovaj nož. V nož se najčešće koristi u Fruit Carvingu, ali barmeni ga također koriste kako bi rubove voća rezali na nesvakidašnji način i učinili ih još zanimljivijim.

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može

Osnovni alati bez kojih nijedan barmen ne može / Pitcher

Pitcher – Posuda za mleko

Neizostavan alat u svakom baru gde se priprema kafa.

Milk pitcher se koristi za zagrejavanje mleka i pravljenje mlečne pene. Bez njega bi bilo nemoguće napraviti dobar Latte ili Cappuccino, a Latte Art ne bi postojao. Postoje različite vrste – dimenzije i zapremine, a svaki Barmen – Barista ima Pitcher koji mu najviše odgovara, neki čak za različite napitke koriste različite pitchere, a u novije vreme postoje čak pitcheri s termometrom koji pokazuju temperaturu mleka.

Postoje i mnogi drugi alati i dodaci koji se koriste u barovima, posebno u modernoj miksologiji, ali ako tek počinjete da se bavite ovim poslom, ovo su neki osnovni alati koji će vam omogućiti da nesmetano radite posao, da pravite kvalitetna pića, ali i da sebi olakšate i bolje organizujete rad.

Tekst preuzet sa: BarArt/Andrej Malić
Fotografije: Pixabay
Share.

Comments are closed.