Ostrva odgovorna za skoro 1000 brodoloma

0

Zaliv Sen Loren je najveći estuar na svetu, nalazi se u Kanadi, i on je dom malog arhipelaga po imenu Magdalen Islands. Arhipelag čine 8 većih i nekoliko manjih ostrva, i sastavni su deo pokrajine Kvebek. Kako se pretpostavlja, arhipelag je odgovoran za oko 1000 brodova koji su svoja putovanja završili ovde.

Ostrva odgovorna za skoro 1000 brodoloma

Magdalen Islands se prostiru na oko 205 kvadratnih kilometara, i na njima živi nešto više od 12.000 stanovnika. Mnogi od njih su bukvalno doplivali do ostrava i tu se nastanili, pošto su ostali bez brodova koji su putovali iz Kanade ka Evropi. Stanovništvo je raznoliko, i struktura zajednice je u velikoj meri zavisila od toga koji će se brod nasukati, kojim će jezikom govoriti, koje će nacionalnosti biti.

Ostrva odgovorna za skoro 1000 brodoloma

Naime, sam položaj ostrva, kao i plitka voda oko njih, u kombinaciji sa lošim vremenskim prilikama bili su pogubni za mnoge brodove, brodolome u kojima je i dosta posade izgubilo živote. Međutim, oni koji su preživeli, naselili su ih, pa čak i dobar deo kuća sagradili od osataka brodova i olupina.

Ostrva odgovorna za skoro 1000 brodoloma

Ostaci potopljenih brodova i danas se mogu videti u plitkoj vodi arhipelaga, a meštanima to ni najmanje ne smeta, oni smatraju arhipelag svojim domom, bez obzira na to kako su završili ovde.

Share.

Comments are closed.