Ostrvo u oblacima, Čardak ni na zemlji ni na nebu u Venecueli

0

Planina Roraima se  nalazi na mestu gde se sreću tri različite države, Venecuela, Brazil i Gvajana. Najviši vrh je Maverick Rock, i visok je 2810 metara. Planina je smeštena na gvajanskom štitu, u sklopu Nacionalnog parka „Canaima“, i jedna je od najstarijih geoloških formacija na Zemlji. Granice između ove tri države čine masivne, 400 metara visoke, izuzetno strme litice koje se često nalaze iznad oblaka stvarajući iluziju ostrva koje pluta u oblacima.

Vrh ove planine je ravan kao ploča, a na tu ravnicu se mogu popeti samo najsposobniji  planinari, i put obično traje oko dva dana. Najveća zanimljivost ove planine je da na  Roirami kiša pada svaki dan, pa je zbog toga planina postala dom zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama. U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, nežni zvončići, kao i endemska zaštićena žaba krastača. Kiša takođe svakodnevno hrani veliki broj vodopada koji čine ovu planinu još posebnijom i veličanstvenom.

Planina ima veliku ulogu u folkloru i kulturi naroda koji ovde živi. Njena zapanjujuća lepota i odsustvo civilizacije  ostavlja utisak kao da je vreme stalo, ili da ste upravo doputovali iz nekog drugog vremena. Svet je upoznao ovu prirodnu lepotu preko romana Izgubljeni svet iz 1912. godine, Arthur Conan Doyle-a, i preko Pixar-ovog animiranog filma „Up“ iz 2009. godine.

Ova planina omiljena destinacija za izletnike i planinare entuzijaste. Iako je dobro put obeležen, može se vrlo lako dezorjentisati i izgubiti po velikom boju staza koje se nalaze pod oblacima. Postoji veliki brog grupa sa lokalnim vodičima iz Paraitepuija, i sve je do detalja organizovano, pošto samo određen broj ljudi može boraviti u istom trenutku, istovremeno se može nalaziti ograničen broj turista na planini.

 

Share.

Comments are closed.