Otkrijte Island, zemlju ognja, leda i polarne svetlosti

0

Postoji nekoliko mesta na zemlji gde se udobnost, pa čak i luksuz savremenog života može naći u neposrednoj blizini prirode, pa čak i u njenom najneukroćenijem, divljem obliku. Takav slučaj je sa Islandom, to je ostrvo čuda i otkrića, a neverovatna lepota zemlje i niz kulturnih bogatstava čine ga jedinstvenom destinacijom za putovanja.

Spektakularni krajolik Islanda je proizvod milenijumskih postepenih, a ponekad i eksplozivnih, naglih promena. Glečeri, termalni izvori, vodopadi i vulkani oblikovali su ostrvo  u mesto dramatične i stidljive lepote, a njegova  relativna izolacija od ostatka sveta formirala je veličanstveni karakter i sada već prepoznatljivu atmosferu.

Islandski građani dugo se oslanjaju na more kao na osnovu svoje ekonomije, ishrane i kulture, a grube čari zemlje su oduvek bile ključne za građenje osećaja identiteta ovog naroda. Nebo nad Islandom čini ostrvo neodoljivim odredištem,  a polarna  svetlost (aurora borealis), je takav spektakl moćne lepote, da je svako ko je imao sreću da prisustvuje ovom fenomenu prirode, ostao u čudu. Priroda je blagodarna, pa se polarna svetlost može skoro uvek videti, naravno, kada je nebo vedro, ali je ipak najbolje vreme za to od avgusta do prila.

Glavni grad, Reykjavik, je vrlo moderan grad sa svim sadržajima, udobnostima i atrakcijama, ali je neverovatno jednostavan da se brzo pobegne od njegove kosmopolitske naravi, i da se nađe u  prirodi, sirovoj i netaknutoj.

To je grad čije se književno nasleđe vekovima proteže, a živa muzička tradicija obuhvata sve od opere do avangardne elektronike, dok uspešna gastronomska scena kombinuje modernu i tradicionalnu kulinarsku ponudu svetske klase. Islandska hrana je ukusna i sofisticirana, oslanjaja se na spoj dve lokalne namirnice, jagnjetinu, koja je autohtoni proizvod bogatih pašnjaka zemlje, i ribu iz okolnih okeana.

Odličan način da se potroše unešene kalorije od primamljujuće hrane na Islandu je upoznavanje njegovih brojnih prirodnih čuda. Seljalandsfoss je verovatno najslikovitiji vodopad u zemlji, a prirodne stenovite formacije u Dyrhólaeyu, Jökulsárlón dolina glečera i crna vulkanska plaža u Reynisfjari su nezaobilazne prirodne vrednosti i znamenitosti. Čuvena  plava laguna je takođe nedvosmisleno vrhunac putovanja i obilaska.

U poslednjih nekoliko godina, Island je postao izuzetno popularan kod putnika i turista. Njegove posebne osobine i ćudljivost ga čine drugačijim od ostatka Evrope. Island je našao svoje mesto u srcu mnogih, a naročito je voljen kod svih onih koji traže nešto drugačije, divlje i oštrije.

Share.

Comments are closed.