Otvara se grad-hotel u Švajcarskoj

0

Švajcarska će sledeće godine biti bogatija za jedan grad-hotel, eksluzivni turistički kompleks koji će biti izgrađen u Alpima, na granici sa Italijom.

Koripo je najmanja opština u Švajcarskoj, nalazi se u dolini Versaske i ima ukupnu površinu od 7 kvadratnih kilometara. Ova opština ima samo 12 stanovnika, ali to uopšte ne smeta da ova zajednica  ima svoj grb, crkvu i restoran, gradsko veće sastavljeno od tri stanovnika, pa čak i gradonačelnika. Ovo mesto se nalazilo u okviru zajednice Vogorna, ali su proglasili nezavisnost 1822. godine. E tada je ova družina imala ukupno oko tri stotine stanovnika.

Narod se ovde bavio stočarstvom, ali zbog oštre prirode i deficita osnovnih resursa, kao i zbog ostalih ekonomskih i socioloških faktora, zajednica se osipala i smanjivala. Sada, ovde živi 12 ljudi prosečne starosti od 75 godina.

U cilju sprečavanja nestajanja ovog planinskog i simpatičnog naselja, lokalne vlasti odlučile su da napuštene kuće pretvore u hotel. Hotel bi trebalo da zvanično otvori svoja vrata turistima sledeće godine, a noćenje bi trebalo da košta oko 100 do 150 švajcarskih franaka.

Share.

Comments are closed.