Ovim evropskim gradovima je turista preko glave

0

Previše turista ponekad može biti loša stvar. Lokalno stanovništvo upozoravaju da turisti uništavaju najzanimljivije evropske destinacije, proizvode previše buke, zagađuju okolinu i povećavaju kirije.

Problem je eskalirao ovog leta u gradovima poput Barselone, Venecije, Dubrovnika i Praga, koji su doživeli povećanje broja turista zahvaljujući jeftinim letovima i servisima poput Airbnb.

Turizam poboljšava lokalnu ekonomiju, ali lokalni stanovnici kažu da im se komšiluci pretvaraju u Diznilend.

“Pojedine evropske destinacije pate od masovnog turizma, očito je da su strategije za nošenje sa ovom situacijom neophodne”, kažu analitičari.

U Veneciji, primera radi, lokalci se bune protiv zagađenja uzrokovanog kruzerima i povećane cene života.

Zahtevaju od turista da ne bacaju smeće po ulici, da ne ostavljaju “katance ljubavi” na mostovima koji nisu predviđeni za to, da nose kupaće kostime i da ne prave piknike na remek delima arhitekture.

Ovim evropskim gradovima je turista preko glave

Pixabay / Barselona

Barselona je prošle godine dočekala više od osam miliona turista. Stanovnici kažu da je ovo previše turista i protestuju na ulicama, podsećajući turiste da oni tu žive.

Broj godišnjih posetilaca u Španiji skočio je na 77 miliona u poslednjih pet godina. Vlasti su zabrinute posebno zbog nedavnog terorističkog napada u Barseloni, strahujući da to ne otera posetioce.

Dubrovnik je na svojoj koži osetio posledice zaluđenosti serijom “Igra prestola”. Broj turista se povećao nakon što se ovaj grad pojavio u poznatoj seriji, a lokalni građani osećaju gužvu.

Ovim evropskim gradovima je turista preko glave

Pixabay / Dubrovnik

Nedavno je sedam kruzera sa ukupno više od 9.000 putnika stiglo u Dubrovnik u samo jednom danu, zagušujući šetalište u potpunosti. Tada je već više od 25.000 turista bilo u Dubrovniku.

Vlasti rade na tome da ograniče broj kruzera, a instalirali su i sigurnosne kamere.

U Pragu je najveći problem buka koju turisti proizvode, kažu lokalci. Kultura piva po kojoj je poznat ovaj grad privlači turiste koji dolaze na momačke večeri i okupiraju pabove, sve na štetu lokalnih stanovnika.

Za sada nije bilo protesta, ali vlasti su u maju angažovale tim koji se bori protiv konflikta, sa ciljem da se turisti stišaju posle deset uveče.

Izvor: N1
Share.

Comments are closed.