Oživljavanje “Don Kihota” na svim jezicima sveta

0

Nesvakidašnji roboti Migel de Servantes i Nao otvoriće javno čitanje čuvenog romana “Don Kihot” na najrazličitijim jezicima sveta, 25. aprila u 12 časova u Institutu Servantes u Beogradu.

Srpski, španski, engleski, francuski, hebrejski, svahili i kečua samo su neki od jezika na kojima će ovog aprila oživeti čuveno delo Migela de Servantesa. Povodom Svetskog dana knjige, srpska prestonica pridružiće se Madridu i drugim gradovima sveta, gde se javno čitanje “Don Kihota” tradicionalno organizuje više od dve decenije.

Nakon kratkog razgovora i čitanja prvih rečenica “Don Kihota” od strane ovih posve neobičnih čitalaca, Servantesovo remek-delo na brojnim svetskim jezicima čitaće ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života, prijatelji i učenici Instituta, ali i svi zainteresovani ljubitelji knjige.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila. Španija obeležava ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, od 1923. godine. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom dvadeset i četiri sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža.

Poigravajući se sa tradicijom Svetskog dana knjige, Institut Servantes spremio je zanimljive poklone  svima koji se 25. aprila pridruže ovoj književnoj zabavi u slavu “Don Kihota”.

Share.

Comments are closed.