Padne li PDV u turizmu na pet posto, posao će naći 11 hiljada ljudi

0

Turizam u Hrvatskoj bi mogao snižavanjem stope PDV-a sa sadašnjih 13 odsto na mogućih pet procenata u sledećih pet godina imati rasterećenje za oko 550 do 600 milouna kuna godišnje, te realizirati 15 milijardi kuna novih investicija. Sve to stvorilo bi 11 hiljada novih radnih mesta u hotelijerstvu i osiguralo dodatnih šest milijardi kuna za plate radnika u građevinskom sektoru, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Do 2020. godine turističke kompanije bi stvorile oko 10 milijardi kuna dodatnih prihoda od smeštaja, od čega dve milijarde kuna otpada na troškove rada, odnosno plate novozaposlenih, izračunali su stručnjaci u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUUH).

Čak ako bi se PDV za turističke usluge smanjio i na 10 posto, to bi opet značilo godišnje rasterećenje turizma za oko 300 miliona kuna, koliko su prošle godine izdvojili više zbog povećanja PDV-a. To je, pak, novac kojim bi se moglo izgraditi desetak hotela od 150 soba.

Sve te računice aktualizovane su nakon što je nezvanično procurila informacija o tome kako bi dolaskom na vlast sadašnja najveća opoziciona stranka HDZ među ostalim privrednim aktivnostima koje planira, smanjila sadašnji PDV za turizam i ugostiteljstvo.

Kako trenutno Hrvatska sa 13 odsto za smeštaj i 25 posto za usluge u turizmu ima najveći PDV za turističke usluge na celom konkurentnom Mediteranu, to je brzinom svetlosti unutar turističkog sektora prostrujala vest kako bi se stvari, eventualnom promenom vlasti, mogle za njih promeniti nabolje. To bi verojatno trebalo značiti PDV od najmanje 10 posto za turizam, što je za čak 30 posto manje nego što turistički radnici danas izdvajaju državi na ime poreza.

Sa 300 miliona kuna koliko je turizam platio državi više sa stopom PDV-a od 13 odsto, u jednoj se godini može finansirati oko 1,2 milijarde kuna investicija. Veća stopa PDV-a smanjuje stopu rasta koja bi prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma trebala godišnje iznositi od 8 do 10 odsto, a u 2014. je iznosila tek dva posto. Da se nije povećao PDV, rast je mogao biti pet posto – tvrdi Ivana Budin Arhanić, članica Izvršnog odbora UPUUH-a.

Share.

Comments are closed.