Pčele zarađuju preko 22 milijarde evra godišnje

0

Med je jedini prerambeni proizvod koji je nastao bez ubijanja, odnosno nestajanja bilo koje druge biljke ili proizvoda. Osim toga, pčele i zarađuju, više nego pojedine države i ekonomije.

Samo u poljoprivrednom sektoru na evropskom nivou, pčele u toku jedne godine zarade više od 22 milijarde evra godišnje. Osim toga, pčele oprašuju 80 odsto biljaka, pa je skoro svaki treći zalogaj koji čovek unese nastaje direktno zahvaljujući pčelama. Med je jedini prerambeni proizvod koji je nastao bez ubijanja, odnosno nestajanja bilo koje druge biljke ili proizvoda, a ostali pčelinji proizvodi, matični mleč, cvetni prah , pčelinji otrov i propolis intenzivno se ispituju i proučavaju u smislu lekovitosti.

Pčele su izuzetno bitne, za čitav eko sistem, one oprašuju 80 odsto biljaka i na taj način skoro sve u ishrani ljudi postoji zahvaljujući pčelama. Pored toga, one su važne i za ekonomiju i za životnu sredinu, jer ukoliko nestanu pčele, nekoliko godina kasnije nestaće i ljudi. Broj pčela koji nestaje nije mali i nije za podcenjivanje, i njihovo izumiranje treba da bude ozbiljna pretnja za čitavo društvo.

Share.

Comments are closed.