Pet poteza kojima će kuvar gostu izmamiti osmeh

0

Nikakav enterijer, lokacija, sam izgled restorana, pa čak ni usluga ne može da zameni dobrog šefa kuhinje. Tamo, iza zatvorenih vrata, nastaje pravi “bum” ukusa, miris koji mami na svaki novi zalogaj. Zato, da bi vaši gosti sa osmehom na licu napuštali objekat, ali se sa istim osmehom i vraćali, neophodno je da se vašom kuhinjom pozabavi dobar kuvar. Takav radnik, pored znanja i umeća treba da poseduje sledeće veštine:

Mašta i kreativnost – Jako je bitno da jela, osim što su ukusna, budu i vizuelno zanimljiva i interesantna. Svaki dodatni trud, dodatno se vrednuje, dok kod gostiju privlači posebnu pažnju. Oduševljenje vašim posluženjem nateraće gosta da napravi fotografiju koja će završiti na društvenim mrežama, što će vama još biti dobra besplatna reklama.

Rad u timu – Kuvari moraju da sarađuju sa svojim kolegama kako bi svaka porudžbina bila najbolje moguće odrađena. Kako na jednom jelu često radi nekoliko kuvara, bitno je ispratiti međusobne vizije i ideje, ali i želje gostiju.

Bez kašnjenja – U ovom poslu je jako bitno ne ostavljati goste da mnogo čekaju. Ako vaš gost počne da gleda na sat, znajte da, koliko god bila ukusna vaša hrana, njegovo zadovoljstvo vašom uslugom neće biti potpuno. Zato je jako bitno imati dobru saradnju i sa konobarima, koji će vam uštedeti vreme koje i sami ispoštujete.

Nošenje sa stresom – Posao kuvara smatra se jednim od najstresnijih zanimanja, jer, ukoliko ste šef kuhinje, morate da vodite brigu o osoblju, planiranju, pripremi obroka, nabavci, i sve to u kratkom vremenskom roku. Usijana atmosfera često zna da bude svakodnevnica jednog kuvara, pa je jako bitno biti emocionalno otporan na sve izazove.

Prihvatanje kritike – Neki kažu da se o ukusima ne raspravlja i jasno je da je nemoguće baš svima ugoditi. Bitno je truditi se da taj procenat bude minimalan. Ipak, i kada se takva situacija dogodi, bitno je znati primiti kritiku i negativan komentar.

Ako vaš kuvar poseduje sve ove karakteristike, gostima će ostati samo jedno da kažu, a to je: “Prste da poližeš!”

Share.

Comments are closed.