Pikaso, filmovi, jugoslovenska vina – umetnost i nostalgija

0

Pablo Pikaso je najuticajniji slikar 20. veka, i malo toga je iz njegovog života ostalo nepoznato javnosti. Međutim, malo ko zna da je slikar uradio samo dva filmska plakata u svom životu, a jedan od njih je urađen za jugoslovenski film.

Pablo Pikaso je naslikao samo dva plakata za filmove, jedan za španski film Andaluzijski pas i drugi najskuplji jugoslovenski film svih vremena, Bitka na Neretvi, režisera Veljka Bulajića. Režiser je upoznao slikara u Monte Karlu 1964. godine na filmskom festivalu. Film je bio u nominaciji za Oskara, dobra stara vremena, projekcije fima su bile uviše od 80 država, a Bulajić je preko Pikasovog agenta u Parizu tražio da uradi plakat koji će biti korišćen isključivo na zapadnu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama prvenstveno.

Slikar je prihvatio ponudu, verovatno mu je tadašnja Jugoslavija delovala čudno i egzotično. Imao je jedan preduslov, hteo je pre početka rada da pogleda film, i da se upozna sa istorijom i kulturom naroda. Pikaso je iskoristio motive slike Sabinjanke, i predstavio ih u crvenoj boji, kao motiv antifašističke borbe za slobodu. Ne treba reći da je plakat istog trenutka po objavljivanju postao hit.

Interesantna priča se ne završava ovde, umetnik je odbio honorar, ali je zauzvrat tražio 12 boca vina iz Jugoslavije kao nagradu. Ne postoji zvanični zapis, ali sve je ovo već na nivou mita i legende,  pa je time priča još neverovatnija, da je lično Veljko Bulajić pripremio kolekciju od 12 boca vina iz Dalmacije, Srbije i Makedonije za Pikasa, pošto je i sam bio poznavalac vina. Time je ovaj dogovor i zvanično završen…

Share.

Comments are closed.