Piramide u Sudanu koje su samo retki srećnici videli

0

Piramide u Sudanu, sa više od 250 grobnica, daleko su bogatija od najpoznatijih nalazišta piramida u Egiptu. Piramide koje se nalaze Merou zadivljuju svojom istorijom, strukturom i lepotom, a za uživanje u njima nećete se morati gurati sa hiljadama turista kao u Egiptu, jer ove piramide još uvek  nisu ostvarile pravi turistički potencijal.

Meroe je bio glavni grad kraljevstva Kush kojim su vladali Nubijski kraljevi. Merojske piramide, stare 4600 godina, građene su u takozvanom nubijskom stilu koji karaketišu strme ivice i male baze.

Piramide ne samo da su samo impresivne, već ih ima neverovatno puno. Prema nekim arheolozima u jednom malom regionu sudanske pustinje ih ima više nego u celom Egiptu zajedno.

Kao i egipatske piramide, tako su i sudanske građene kao grobnice u kojima su sahranjivani kraljevi. Piramide su ponosno stajale sve do 1880. godine kada ih je prilično oštetio italijanski istraživač Giussepe Ferilini u potrazi za skrivenim blagom. Dok je veći broj piramida obnovljen, neke su ipak ostavljene oštećene, što ni u kom slučaju ne umanjuje njihovu grandioznost i lepotu.

Zbog ratnih sukoba prepručuje se da se ne putuje u ovaj deo sveta, ali ukoliko se  se već nađete u blizini,  postoji mogućnost da platite vojnicima da vas odvedu u razgledanje možda najlepših svetskih piramida.

Share.

Comments are closed.