Pitajte stomak gde da putujete

0

Deset s lukom, kiseli kupus sa rebarcima ili gibanica? Danas ništa od toga. Kad creva zavape za nešto većom egzotikom, a srce poleti da upozna daleke kulture, tu počinje putešestvije protkano užitkom za sva čula. Ceo svet je jedan veliki tanjir prepun đakonija, a na Vama je samo da im ne odolite.

Malezija

Malezija, viševekovni centar kulture i etničkih mešavina je zemlja jugoistočne Azije u kojoj se i danas prožimaju tri vere i tri naroda – Malajci, Kinezi i Indijci. Kroz svoje jedinstvo stvorili su gastronomski raj za sve zaljubljenike u jake arome, slatko-slane kombinacije i veoma začinjenu hranu posle koje nepce neretko peče.

Najčešće korišćene namirnice:
pirinač, razne vrste paste, ljuta paprika, morski plodovi, soja sos, palmin šećer, kokosovo mleko

U većim gradovima je hrana na štandovima u uskim uličicama i prolazima jeftina, uvek sveža i veoma ukusna, a dodatnu čar stvara ulična atmosfera puna buke i gužve koja oslikava svakodnevicu ove multietničke sredine.

Poznati specijaliteti  

NASI LEMAK – nacionalno jelo – pirinač kuvan u kokosovom mleku, serviran sa kuvanim jajima, kikirikijem, krastavcem i sambal ljutim sosom

Nasi Lemak

SAN CHOY BAU – mlevena piletina sa lukom, đumbirom, crvenim biberom i kestenom, servirana u listovima zelene salate

San Choy Bow

GULA MALACCA – palmin šećer dobijen iz soka kokosove palme koji se kuva dok se ne kristališe, a zatim se oblikuje u kolač

Gula Malacca

Dining in the dark – restoran u Maleziji koji pruža jedinstveno iskustvo lišeno čula vida, naglašavajući sva ostala. Obroci se konzumiraju u potpunom mraku, a uslužuju ih konobari sa oštećenim vidom.

Neobični restoran:

Da li ste znali?   

  • Malajci najčešće jedu rukama, korisrteći pri tome samo dva prsta
  • Uz obrok se donosi posuda sa vodom koja služi za ispiranje ruku nakon jela
  • Od napitaka se najviše konzumiraju ceđeni sokovi, i to od starfruit-a, dragon fruit-a, papaje,  lubenice i manga
  • Odbijanje hrane smatra se lošim manirom

Norveška

Zemlja severne Evrope izbrazdana nestvarnim fjordovima, uvijena u belinu snežnih padina, i prepletena kroz mnoštvo jezera dok se nad njom izvija polarna svetlost, Norveška nudi izdašnu trpezu svima koji su u potrazi za kulinarskim zadovoljstvima.

Najčešće korišćene namirnice:
haringa, losos, pastrmka, školjke, raž, ječam, jagnjetina, los, jelen, razne vrste sireva

Poznati specijaliteti:

PINEKJØTT – slana i sušena, dimljena jagnjeća rebra, uslužena uz kobasice, pire krompir i šargarepu; tipično božićno jelo

Pinekjott

TORSK – bakalar sa kuvanim krompirom i puterom

Torsk

KRUMKAKE – vrsta vafla napravljena od brašna, putera, šećera, jaja i pavlake, ponekad punjena raznim kremovima.

Krumkake

Neobični restoran:

Hoven restoran – moderno opremljen restoran na samoj ivici klifa, iz koga se pruža fantastičan pogled na Nordfjord i okolne planinske vrhove.

Hoven restoran

Da li ste znali?

  • Norvežani su upisani u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg napravljenog vafla na svetu, teškog 250kg
  • Najveći procenat populacije u ovoj zemlji ne večera posle 18h
  • Najtipičnija užina je braon sir slatkastog, karamel ukusa namazan na hleb

Maroko

Nadomak evropskog kopna, ispružila se zemlja kamila i začina, okupana vrelinom afričkog sunca. Sa jedne strane palme, sa druge snežna prostranstva planine Atlas. Svet u malom uvek je spreman da razoruža svojom kuhinjom koja je neponovljivi spoj arapskih, andaluzijskih i mediteranskih uticaja.

Najčešće korišćene namirnice:
pomorandže, limun, masline, cimet, kumin, kurkuma, jagnjetina, nana

Poznati specijaliteti:

KUS-KUS – jagnjetina, govedina ili piletina spremljena sa povrćem i kus-kus vrstom testenine napravljene od pšenice.

Kus kus

HARIRA – supa na bazi paradajza sa sočivom i leblebijama, u koju se ponekad dodaje i jagnjeće, pileće ili goveđe meso.

Harira

M’HANNCHA – desert sa bademom, cimetom i pomorandžinim sokom koji se u prevodu na srpski jezik naziva zmija zbog specifičnog, uvijenog oblika.

M'hanncha

Neobični restoran:

La Maison Arabe – restoran u okviru istoimenog hotela, uređen u potpunosti u arapskom stilu sa šarenim osvetljenjem i velikim bazenom. U restoranu se nalaze originalni marokanski ćilimi sa orijentalnim elementima i brojni antikviteti koji oslikavaju kulturu ove zemlje.

La maison Arabe

Da li ste znali?

  • Žena koja je pripremila obrok ne obeduje sa porodicom, već nakon što oni završe
  • Uz svaki obrok se pije čaj od nane
  • Hleb se jede uz svako jelo i često služi umesto viljuške
  • Dan jednog Marokanca započinje slabim doručkom i završava, jakim, obilnim obrokom
  • Kao znak da je gost sit, nakon jela u tanjiru treba da ostavi dosta hrane, jer će se u suprotnom smatrati da se nije dovoljno najeo

Od ovoliko priče o hrani ne može da ne krene voda na usta…
Koju destinaciju tvoj stomak bira?

Tekst: Marija Zeljković – Limitless

Share.

Comments are closed.