Pivski turizam u Češkoj, zemlja gde je pivo jeftinije od skoro svega

0

Češka ima izuzetno snažnu pivsku kulturu, ona je dom pilsner piva, i da, ovde se popije više piva po glavi stanovnika nego bilo gde drugde u svetu.

Ukoliko vas zanima pivo, morate iskusiti neku od tura bar u jednoj od mnogih čeških pivnica. Ovde se, osim pilsnera, danas mogu naći mnoge vrste piva. Od tamnih, sladnih dopplebocksa do kombinacije tamnih i svetlih stilova, ovde ima praktično svega. Neke od pivnica su otišle i korak dalje, pa su napravile destilate sa različitim vrstama voća, začina, kafe i ostalim sastojcima koji nisu baš tradicionalno u upotrebi. Saznajte par zanimljivih podataka o ovoj zemlji i njenoj vezi sa pivom.

U Češkoj Republici se pije najviše piva

U Češkoj se konzumira u proseku 161 litara piva po osobi svake godine, čime je ova zemlja iza sebe ostavila Nemačku, Irsku i Belgiju.  Pivo je jedan od glavnih čeških brendova, sigurno jedan od nacionalnih simbola Češke, deo svakodnevice prosečnog Čeha, a isto tako i neizostavni deo češke kulture.

Pivski turizam u Češkoj, zemlja gde je pivo jeftinije od skoro svega

Češko pivo je staro 1000 godina

Početak proizvodnje piva povezan je sa samostanima i manastirima. Nije sigurno, ali postoje tragovi da je prvi put pivo napravljeno pre oko skoro 1000 godina, u benediktinskom samostanu u Brevnovu. Ima puno priča koje govore o pionirima piva, i o samom načinu proizvodnje. Jedna od zanimljivosti bila je testiranje da li je pivo retko, gde je pivar u kožnim pantalonama sedeo na klupi koja je pre toga bila natopljena pivom, pa ukoliko je nakon pola sata sedenja klupa ostala zalepljena za njega, pivo je bilo odlične gustine…

Pivski turizam u Češkoj, zemlja gde je pivo jeftinije od skoro svega

Ovde je pivo jeftinije od vode

Pivo u Češkoj ne sme biti skupo, to je pitanje nacionalne časti. Cena krigle piva u pivnicama kreće se od  50 centi, a flaširana košta 1,5 evra. Ukoliko nemate potrebu za vodom, pivo je odkična zamena, a svi znamo da je glavni sastojak piva, upravo voda.

Odsednite u pivnici

Ovde je sve u znaku piva, pa su tako i pivnice pretvorene u hotele. Brojni gradovi su svoja zdanja sa nekoliko vekova tradicije proizvodnje piva pretvorili u hotele, gradovi poput Stribro i Plzen. Od pivnice iz 17. veka Rybiček do moderne Purkmistr pivnice, ova mesta su izuzetno popularna kod turista, a i praktična su, ukoliko popijete previše, ne morate daleko da idete.

Pivski turizam u Češkoj, zemlja gde je pivo jeftinije od skoro svega

Tramvaj zvani pivo

Prvi pivski tramvaj vozi kroz grad linijom br. 11, i na poslednjoj stanici nalazi se tematska pivnica posvećena tramvaju. Ovde se sedi na šinama, i pije se Pilsner Urquell, najpoznatije pivo u zemlji. Ukoliko imate želju, uvek možete krenuti nekim od brojnih “party” tramvaja koji će vas voziti od kluba do kluba gradom sve do jutra.

Pivski turizam u Češkoj, zemlja gde je pivo jeftinije od skoro svega

 

Share.

Comments are closed.