Plantaže u 2014. zaradile 27,64 miliona evra

0

Crnogorsko preduzeće Plantaže ostvarilo je prošle godine neto dobit od 1,2 miliona evra, saopštila je izvršna direktorka kompanije, Verica Maraš.

“Ostvarena dobit se ove godine neće raspoređiivati. To je stav većinskog vlasnika, države, odnosno… neće biti dividende do daljeg”, rekla je Maraš na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, kompanija je u prošloj godini ostvarila 27,64 miliona evra prihoda, što je jedan odsto više u odnosu na 2013.

“Nažalost, klimatske promene koje sa sobom nose vremenske neprilike, odnosno neuobičajeno visok nivo padavina od juna do septembra prošle godine, dovele su do drastičnog pada proizvodnje vinskog grožđa za skoro 40 odsto”, kazala je on.

Kada je u pitanju region, situacija na tržištu, kako je dodala, pokazuje da nedostaju ozbiljne količine vina, što znači da su najveći proizvođači pretrpeli ogromne štete za više od 50 odsto ukupne proizvodnje.

“Upravo se u takvim situacijama pokazala ispravnom strateška odluka kompanije da već više od 25 godina ne prodaje rinfuz vino, iako se njegova prodaja u svetu, samo u periodu od 2005. do prošle godine povećala više od 65 odsto”, objasnila je Maraš.

Plantaže su, prema njenim rečima, lani proizvele 13,7 miliona kilogama vinskog i stonog grožđa, što je 35 odsto manje od ostvarene proizvodnje u 2013.

Maraš je kazala da je u prošloj godini proizvedeno 14,29 miliona flaša vina i prirodnih rakija, što je tri odsto više od ostvarene proizvodnje godinu dana ranije.

Posmatrano po tržištima, na tržištu Crne Gore realizovano je 43 odsto flaširanih proizvoda vina i rakije, a na izvoznim tržištima 57 odsto.

“Ako tu dodamo činjenicu da više od 50 odsto prodaje na domaćem tržištu čini prodaja u vreme turističke sezone, kada kroz ‘tihi izvoz’ ili ‘izvoz na kućnom pragu’, prodajemo naša vina strancima, onda dolazimo do podatka da Plantaže izvoze preko 80 odsto ukupne godišnje prodaje”, kazala je Maraš.

Ona je podsetila da je tradicionalno, već godinama, vino Plantaža jedini poljoprivredni proizvod kod kojeg država Crna Gora ima suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom u iznosu od 12 do 16 miliona evra na godišnjem nivou.

Share.

Comments are closed.