Plutajuće naselje, entitet budućnosti u kom nema politike

0

U Francuskoj Polineziji gradi se prvi do sada plutajući grad-država. Institut Seasteading, koji je pre desetak godina finansirao američki milijarder Peter Thiel, objavio je planove o stvaranju libertarijanskog okeanskog entiteta gde neće biti ni zakona, ni sistema, ni poreza.

Osnovna ideja ovog projekta je da stvori grad na okeanu koji će imati 300 domova u kojima će se o svim stvarima odlučivati zajednički, a plaćaće se kriptovalutom nazvanom varyon. Ova valuta je tek u nastajanju, a  prikupljen novac koristiće se za formiranje novog ostrva.

Svi materijali u izgradnji bi bili ekološki, koristi bi se bambus, kokosova vuna, drvo, metal i plastika bi bili reciklirani, a svaka bi zgrada imala zeleni krov pokriven vegetacijom. Vodeni grad bi bio napravljen od ploča u obliku kvadrata 50 sa 50 metara koje bi bile međusobno povezane. Svaka ploča bi koštala oko 15 miliona dolara, dok bi ukupni predviđeni trošak bio oko 167 miliona dolara. Sve bi se napajalo sunčevom energijom, a podrazumevao bi se maksimalan luksuz uz svu potrebnu infrastrukturu koja bi omogućavala visok nivo samoodrživosti.

Ideja pokretača projekta je u osnovi bila stvaranje entiteta koji bi bio oslobođen politike i političara, a razmišlja se i o tome da ovakva naselja mogu poslužiti i migrantima koji bi bili prisiljeni da promene mesto života zbog klimatskih promena.

Do 2050. godine, planira se završetak izgradnje 50 ovakvih naselja, gde bi svako naselje nudilo drugačiji model administracije, pa ako vam se negde ne bi svidelo, jednostavno biste svoju ploču odvojili od ostalih i pridružili se nekoj drugoj zajednici.

Share.

Comments are closed.