Počela sa radom prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji

0

Kompanija Aleksandrija Fruška gora saopštila je da je počela sa radom prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji u njihovom novom pogonu u Čurugu.

Projekat bezglutenskih proizvoda nastao je u nameri tehnologa te kompanije da dodju do nove grupe proizvoda od celog zrna prosa i heljde, koji bi zadovoljli sve nutritivne potrebe ljudi.
Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa utvrdjeno je da su to proizvodi koji pospešuju opšte zdravstveno stanje ljudskog organizama, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i heljda ne sadrže gluten, navedeno je u saopštenju kompanije. Pored toga, tehnologija koju su razvili tokom rada na tim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svetu, nasuprot do sada poznatim tehnologijama drugih proizvodjača, koje su razvijene za dobijanje isključivo bezglutenskih proizvoda ne dobijajući nutritivno vredan proizvod za ljudski organizam. Proso i heljda su nutritivno nadmoćnije žitarice od pšenice i pirinča i imaju značaj u prevenciji dijabetesa, jer obe vrste imaju nizak glikemijski indeks.
Kompanija je saopštila da su ti proizvodi testirani i proizvedeni u posebnim uslovima potpuno novog i specifičnog pogona u okviru njihove Fabrike u Čurugu. Kompanija već nekoliko godina razvija kategoriju funkcionalnih proizvoda u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za ispitivanje namirnica.

Share.

Comments are closed.