Podeljeno 52.000 vaučera i obezbeđeno još 20.000

0

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio za Večernje novosti, da je zbog velikog interesovanja građana za vaučere kojim država dotira odmor u Srbiji, odlučeno da se obezbedi još 20.000 vaučera, za koje je opredeljeno dodatnih 100 miliona dinara.

“Od planiranih 60.000 vaučera, do sada je već podeljeno 52.000. Za šest meseci smo podelili ono što smo planirali za čitavu godinu, tako da smo prezadovoljni. Odvojeno je dodatnih 100 miliona dinara, kako ne bismo prekinuli akciju u junu. Sada će biti ponuđeno još 20.000 vaučera. Ove podsticaje ne treba shvatiti kao poklon, već je to realna investicija za državu. U proseku, svako ko koristi vaučer ima 7,4 noćenja, iako je po potrebi minimalno pet noći”, izjavio je Ljajić.

S obzirom na interesovanje, ove godine će biti realizovano duplo više vaučera nego prošle godine kada je podeljeno 46.000.

Ministar je takođe naveo da je veća i vanpansionska potrošnja jer ljudi ostaju duže, sezona je produžena, a mnoge destinacije su zahvaljujući ovoj meri oživele, pre svega banje.

“Vaučeri će uticati i da se ulaže u infrastrukturu, tako da postoji višestruka korist. I to ne samo materijalna već se povećava i ukupna aktivnost na razvoju turizma”, zaključio je potpredsednik.

Prema broju podnetih prijava, najtraženije destinacije su banje i to Prolom, Vrnjačka, Lukovska i Banja Koviljača, a od planina Zlatibor i Kopaonik.

Očekuje se da će do 15. oktobra do kada je krajnji rok, biti iskorišćeno svih 80.000 vaučera i ostvareno više od 500.000 noćenja kada je reč o domaćem turizmu.

Izvor: Poslovno jutro

Share.

Comments are closed.