Podvodni restoran na norveški način

0

Nakon Dubaija, Maldiva i Floride, stiže nam novost iz Norveške. Podvodni restorani su obično rezervisani samo za egzotične i već afirmisane destinacije, međutim, jedno selo na južnoj obali Norveške odstupa od ovog pravila.

U Norveškoj, blizu ribarskog mesta Båly, otvara se prvi podvodni restoran u ovom delu sveta. Restoran simboličnog imena, nalaziće se pet metara ispod površine mora. Norveški dizajneri su se potrudili da masivna betonska konstrukcija bude sposobna za najteže i najgore uslove pod vodom, a da pri tom ne bude ugrožen komfor gostiju. Naime, upotrebom prirodnih materijala i veštim manipulisanjem svetlima zagarantovali su gostima da se osećaju kao kod kuće, bezbedno i neklaustrofobično. Jedan od glavnih aduta restorana je i panoramski prozor širine  11 metara sa nestvarinim pogledom na fantastični morski svet.

Prvi evropski podvodni restoran

Vredi napomenuti da je ceo objekat napravljen u ogromnoj betonskoj cevi koja se sa obale spušta u dubinu mora. Na taj način dodatno su uticali na samu neobičnost i dramatičnost ovog poduhvata. Cev koja tromo ponire ka dnu pruža ugodne trenutke gostima restorana, dok će sa spoljne strane fasadu formirati brojne biljne i životinjske vrste podvodnog ekosistema. Upravo je to bila namera dizajnera, ovaj objekat će u toku radnog vremena biti restoran, a čim i poslednji gost napusti restoran, on se pretvara u istraživački centar za naučnike i biologe. Elegantan dizajn restorana ugrađen u betonsku ljušturu grube spoljašnosti i površine idealan je kao dom brojnim morskim vrstama.

Prvi evropski podvodni restoran

Restoran je predviđen za oko 100 gostiju, i oni će uživati u 3 odvojena dela restorana. Ovaj potopljeni monolit obogatiće evropsku gastronomsku kulturu, pružiće nezaboravno iskustvo gostima, ali isto tako udomiće mnogobrojne morske beskućnike.

Share.

Comments are closed.