Pokreni Dunav, akcija promovisanja nautičkog turizma u Srbiji

0

„Probudi Dunav“  je projekat Agencije za upravljanjem lukama u saradnji sa Razvojnim programom UN-a, a cilj ove akcije je razvoj domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu.

Probudi Dunav je projekat koji aktivno promoviše prirodno i kulturno nasleđe Podunavlja Srbije, naročito gradova Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta, a samim tim se promoviše i turistički potencijal vodenog saobraćaja koji reka Dunav u ovom toku ima da ponudi.

Projekat podrazumeva turističku ponudu znamenitosti i aktivnosti  u gradovima koji su na obali reke, a kao najznačajniji sadržaji, ističu se po Đerdapska klisura, Srebrno jezero, Lepenski Vir, ostaci Rimskog limesa, Golubačai Smederevska tvrđavi, Viminacijum, Tvrđavi Ram, kao i brojni manastiri.

Strategija predviđa da se do 2020. broj brodova povećava za 4% godišnje, a tokom 2016. i 2017. primećen je stalan rast broja pristajanja za oko 5%. Putnička pristaništa u Smederevu i Kladovu dobila su u 2017. svoje operatere i spremni su da u nautičkoj sezoni dočekaju prve kruzere i turiste. Golubac je početkom 2018. godine dobio svoje pristanište, prvi kruzer je pristao na Uskrs, a otvaranjem pristaništa u Kladovu stvaraju se uslovi za uvođenje linijskog saobraćaja sa Rumunijom.

Nautički turizam u Srbiji prisutan je u mnogo manjem obimu nego u Evropi, bez obzira na njegov potencijal. Neophodno je promovisati prirodna bogatstva Dunava i Podunavlja, a takođe je neophodno informisati i edukovati lokalne zajednice i stanovništvo ovog kraja sa svim mogućnostima i benefitima nautičkog turizma, u cilju što boljeg i kvalitetnijeg razvoja rečnog saoraćaja u Srbiji.

Share.

Comments are closed.