Ponosna Srpska Burgundija

0

Jedini muzej vinarstva i vinogradarstva u Srbiji se nalazi u Aleksandrovcu, i postoji puno razloga da muzej bude baš tamo.

Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu

Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu osnovan je 2000. godine. Postoji puno razloga i potreba da muzej bude osnovan baš u Aleksandrovcu. Od viševekovne tradicije kultivisanja vinove loze, preko posedovanja najveće površine pod vinogradima u Srbiji, do proizvodnje grožđa i vina u nacionalnim razmerama, Župski kraj je poznat kao kraj gde se oduvek točilo dobro vino. U proseku, jedno vinogradarsko gazdinstvo poseduje oko 50 ari vinograda, dok se svake godine beleži rast novoregistrovanih vinarija. Za sada, u ovom kraju ih ima preko 70, neke od njih su opremljene i opredeljene ne samo za proizvodnju vina, već i za prihvat gostiju i posetilaca u organizovanim dnevnim vinskim turama. Od sačuvanih autentičnih srpskih sorti grožđa najpoznatije su prokupac i tamjanika, a pored njih se često mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, kaberne sovinjon, merlo, šardone.

Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu

Ovaj muzej je poznat i po tome što je već 6 godina organizator Međunarodnog sajma vina, gde se sad već po tradiciji okupljaju proizvođači iz zemlje i okoline. Kao glavni cilj ovih aktivnosti navode promovisanje vinske kulture i edukaciju učesnika, u cilju proizvodnje kvalitetnih vina od autohtonih sorti vinove loze. Za vreme trajanja sajma se takođe organizuju brojne degustacije vina, prodaja proizvoda, razmenjivanje iskustava, kao i ugovaranja buduće saradnje sa predstavnicima ugostiteljskih kuća i objekata. Sajam je mesto gde se često rešavaju i dizajnerska rešenja oko ambalaže i pratećih elemenata. U zimskom periodu muzej predstavlja utočište poznavaocima vina i stručnjacima iz različitih oblasti vezanih za vinogradarstvo i vinarstvo.

Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu

 

U Aleksandrovcu vino predstavlja simbol duženja čoveka sa vinovom lozom, sklad prirode i čoveka. Ovde, u Župskom kraju, sve je podređeno i posvećeno vinu, i na tu činjenicu Župljani su naročito ponosni.

Share.

Comments are closed.