Porodica koja je proizvodnjom vina oživela svoj rodni kraj

0

Ako niste baš vrsni poznavaoci slovenske etimologije, možete pomisliti da je reč “izba” naslov nekog ruskog horor filma. Međutim, nasuprot tome ova stara slovenska reč koja se upotrebljavala za različite vrste odaja, najčešće nalik podrumu ili zemunici, predstavlja polovinu imena jedne od najoriginalnijih mladih srpskih vinarija.

“Izba Jovanović”, smeštena nadomak Niša, po mnogo čemu je posebna, jer je upravo takav i mladi bračni par Jovanović koji ponosno stoji iza svog voćnog merlota. O svom vinu i još mnogo čemu sa nama je razgovarao muški član dueta, Ivan Jovanović koji se za proizvodnji vina odlučio čitajući razne priče o vinu.

“Tako sam upoznao Toskanu, Istru i druge vinorodne oblasti koje su mi dodatno razvile ljubav prema umetnosti i vinu. S obzirom na to da sam vrlo često u detinjstvu boravio na selu, to mesto je sraslo sa mnom i vremenom se javila želja da krenem da oživljavam kraj u kome sam odrastao, a koji je nekako nepravedno zapostavljen“, priča Ivan.

U vinogradu, kao i u podrumu poslove obavlja cela porodica.

“Kada su veći sezonski radovi i kada zbog vremenskih uslova nekada moramo da završimo posao u kratkom vremenskom roku, onda angažujemo i radnike, ali uglavnom sve obavljamo sami. Ovakav pristup nam je od velikog značaja, jer provodeći više vremena u vinogradu i podrumu istovremeno učimo i usavršavamo se u praksi i na taj način poboljšavamo svoju proizvodnju“, ističe Jovanović.

Ceo intervju pročitajte ovde.

Share.

Comments are closed.