Posetite Lihtenštajn, trebaće vam skoro ceo dan da ga obiđete

0

Kneževina Lihtenštajn je mala zemlja na obalama reke Rajne, i sa svega 37.000 stanovnika na površini od 160 kvadratnih kilometara, ova zemlja spada u jednu od najmanjih država sveta. Da bi bilo jasnije koliko mala, uporedićemo je sa Beogradom, koji ima malo više od dva puta veću površinu…

Lihtenštajn je zemlja brojnih kvaliteta, iako je više puta navedena kao zemlja sa najmanjim brojem turističkih poseta. To je zemlja visokog standarda, najniže stope kriminala na svetu, i zemlja gde svakog 15. avgusta, kada obeležava nacionalni praznik, vladajući knez Hans-Adam II i njegov sin princ Alojz pozivaju sve stanovnike kneževine da popiju pivo u bašti zamka Vaduz.

Glavi grad Vaduz je odličan za šetnju, i broji jedva nešro preko 5.000 stanovnika. Njegova arhitektura zapašće za oko, a utisak koji ostavlja je izvanredan. Sve deluje bogato, konzervativno, gotovo sterilno. Svakako treba obići nacionalnu galeriju Lihtenštajna Kunstmuseum, to je mesto gde se mogu videti brojne moderne skulpture, filmove i fotografije. Nasuprot njoj, nalazi se Nacionalni muzej gde se mogu videti Faberžeova jaja, zlatne krune, i drugi arheološki, religijski i kulturološki artefakti povezani sa istorijom Lihtenštajna.

Stari most preko Rajne u Vaduzu je jedini preostali drveni most koji se prostire uz Rajnu, i ima ukupnu dužinu od 135 metara, a spaja Vaduz i Sevelen u Švarcarskoj. Most je izuzetno popularna atrakcija, ovde jednom nogom možete biti u Lihtenštajnu, a drugom u Švarcarskoj, pa je most jako zgodan za zabavu i fotografisanje.

Lihtenštajn ima više od 400 planinarskih staza, uprkos svojoj maloj površini,  pa je takođe privlačan šetačima i planinarima. Najpoznatija staza je Istorijska staza Eschnerberg između naselja Bendern i Schellenberg, ukupne dužine od 15 kilometara, na kojoj se mogu videti ostaci starih naselja i gde se može uživati u veličanstvenim predelima i pogledu na reku Rajnu i okolne planine.

Simbol glavnog grada se nalazi na brdu iznad glavnog grada, i to je čuveni Vaduz dvorac iz 12. veka. On je odlična prilika da se bolje upozna istorija države, i treba napomenuti da se dvorac zatvara za posete 15. avgusta, kada proslavljaju svoj Nacionalni dan.

Lihtenštajn ima i malo ski odmaralište Malbun, udaljeno oko 15 kilometara od glavnog grada i samo 2 kilometra od austrijske granice. Dobra saobraćana povezanost ovo alpsko odmaralište čini savršenim za jednodnevni izlet, a 23 kilometra skijaških staza dovoljno je da se i profesionalci zadovolje.

Razgledanje Lihtenštajna neće oduzeti mnogo vremena, pa je svakako preporuka da ga obiđete ako se nađete u okolini, a ono što je zagarantovano i neprocenjivo, jeste iskustvo i utisak koji putnici ponesu iz ove zemlje. Red, mir, priroda i potpuni spokoj.

 

 

 

Share.

Comments are closed.