Postojnska jama – podzemni grad u srcu Slovenije

0

Postojnska jama – Fantastična isprepletenost rovova, galerija i dvorana, šarolikost krških fenomena koja oduzima dah te njena pristupačnost osnovni su razlozi posebne omiljenosti i posećenosti Postojnske jame.

U Parku Postojnska jama postoje čak dve svetske znamenitosti koje jednostavno morate videti barem jednom u životu. Posebnu pažnju će vam privlačiti dvorac koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Postojnska jama

U samom Parku Postojnska jama ispod površine skriva se poseban bajkoviti svet ispunjen ne samo prirodnim kreacijama već i zanimljivim životinjama koje su ovde pronašle stalni dom, a najpoznatija je endemska čovečja ribica. Sama jama sastoji se od tunela, galerija, dvorana i rovova koji se prostiru na više od 20 kilometara i, kao takva, jedna je od najvećih pećina u Evropi. Otkrio ju je sasvim slučajno jedan lokalac davne 1818. godine, a uprkos intervencijama njen se izgled do danas nije puno promenio.

Postojnska jama

Naravno, umesto nekadašnjih baklji i petrolejki koje su osvetljavale put znatiželjnicima, danas su tu električne svetiljke, a detalj koji valja istaknuti je i voz kojim razgledate unutrašnjost. Uživaćete u carstvu siga kojima je potrebna gotovo cela decenija kako bi “narasle” 1 milimetar. Najveća dubina istraženog dela jame iznosi 115 metara, a prosečna temperatura kreće se između 8 i 10 stepeni.

Postojnska jama

Pećine su nastale zahvaljujući Pivki, reci ponornici koja svojim tokom gmiže kroz pećine i delimično se pojavljuje u njima. Možete je uočiti uz Crnu Jamu i jamu Pivku, a ponovo se pojavljuje u Planinskoj jami. Posetu jami pamtićete po stalagmitu naziva ”Dijamant” koji samim svojim postojanjem i blještavom belom bojom obasjava čitavu dvoranu. Za razgledanje same jame potrebno je sat i po vremena, i to 1,5 kilometar pešice i 3,5 kilometara vožnje podzemnim vozom. Otvorena je sve dane u godini, pa čak i za vreme velikih praznika.

Postojnska jama

U Sloveniji postoji više od 11000 pećina i jama i iako Postojnska jama nije upisana u Unescov popis svetske baštine, ipak se smatra kraljicom slovenskih jama. Svojom slavom već više od dvesta godina privlači brojne turiste iz čitavog sveta. 24 kilometar rovova, galerija i veličanstvenih dvorana nudi jedinstven doživljaj podzemnog sveta. Postojnska jama pripada najraznolikijim jamskim sistemima u svetu.

Postojnska jama

Spomenuli smo i dvorac koji ponosno nosi naziv Predjamski dvorac. Nekada je bio dom brojnim stanovnicima, a svakodnevno je u njemu boravio i slavni vitez Erazmo Predjamski. Izgrađen je još u 12. veku na oštroj litici ispod koje se i danas nalazi druga najduža slovenska jama na čak četiri sprata!

Postojnska jama

Obilazak jame traje 45 minuta, a turistička deonica same jame dužine je 700 metara. No, ova jama nije celo vreme otvorena za posetioce iz jednog posebno razloga. Naime, u njoj zimi borave šišmiši, stoga je nećete moći istražiti kad napolju padaju pahulje snega.

Iako se nalazi samo 9 kilometara od Postojnske jame, dvorac je zaista vredan čuđenja. Nosi epitet najvećeg pećinskog gradazbog čega je zaslužio biti deo Guinnessove knjige rekorda. Na toj su lokaciji snimljeni brojni filmovi. Možete razgledati i obnovljenu sobu glavnog dvorskog potkrovlja te mnoge replike srednjovjekovnog oružja.

Postojnska jama

Godine 1986. u Predjamskome dvorcu snimljen je film Božji oklop s Jackiem Chanom u glavnoj ulozi.

Dvorac nudi jedinstven uvid u građevinske tehnike i snalažljivost srednjovjekovnih ljudi koji su tražili sigurno utočište odmah kod ulaza u jamu. Za vreme opsade u petnaestom veku dvorac je pružio utočište svom najslavnijem i najzloglasnijem vlasniku – Erazmu Predjamskom. Privlačna i inspirativna legenda o hrabrom vitezu razbojniku Erazmu, koji je ostao nepobeđen dok ga nije izdao jedan od njegovih sluga, još uvek živi u ljudskoj predaji. Hrabri vitez u svom sigurnom dvorcu bez većih poteškoća suprotstavljao se opsadnicima više od godinu dana.

Postojnska jama

Poželite li ovde provesti nešto više vremena, imate mogućnost prespavati u Hotelu Jama. Naravno, to će vam osigurati i jeftinije ulaznice za obilazak samog parka, a u samom hotelu dobrodošli su i kućni ljubimci. Nećete biti ni gladni jer vas sa svojim delicijama čekaju Magdalena Food & Fun, a u blizini se nalaze i Modrijanovo seosko gazdinstvo s Donjim mlinom i gastronomski centar Jamski dvorac s dugom tradicijom spajanja modernog i staromodnog kulinarskog iskustva.

Postojnska jama

Ovo mesto nudi sve i zadovoljiće sve vaše potrebe, od onih istraživačkih, do onih kulinarskih, zato počnite planirati svoju posetu Sloveniji i nikako nemojte izostaviti ovu posebnu atrakciju.

Fotografije: Studijsko putovanje agencije USTA-NOVA.
Share.

Comments are closed.