Postojnska jama, upoznajte kraljicu podzemlja

0

Najposećenija turistička pećina u Evropi je retko mesto gde se još uvek može naći potomstvo čovečije ribice, železnica koja radi bez prestanka već 140 godina u samoj pećini, i sistem podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dugih preko 20 kilometara. Postojnsku jamu do sada je videlo preko 40 miliona posetilaca, i to je čini najposećenijom turističkom pećinom u Evropi.

Pećina je otkrivena davne 1818. godine kada ju je slučajno pronašao jedan meštanin, a već sledeće godine Postojnska jama je bila domaćin prvim posetiocima. 1872. godine u jamu su postavljene železničke šine, a 1884. godine osvetljenje bakljama i lampama na petrolej zamenjeno je električnim. Postojnska jama je i danas jedina pećina na svetu u čije razgledanje se odlazi vozom.

Postojnska jama, upoznajte kraljicu podzemlja

Obilazak pećine traje oko 2 sata, a tokom razgledanja, turisti se mogu upoznati sa najznačajnijim znamenitostima, simbol pećine je veličanstveni stalagmit „Dijamant“, koji je specifičan i po svojoj veličini, i po blještavoj belini kojom obasjava čitavu dvoranu, a najprepoznatljiviji simbol je čovečja ribica, endemska vrsta vodozemaca, najpoznatija podzemna životinja. Postoji predanje, da je nekada zmaj ovde imao svoj dom, a da je ova retka životinja njegovo potomstvo, i da je svoju dugovečnost i neobičnost nasledila od roditelja zmajeva. U maju 2016. godine, po prvi put u istoriji je zabeleženo razmnožavanje ovih vodozemaca, što je izuzetna retkost.

Postojnska jama bila je poznata i u srednjem veku, a najstariji pisani trag datira iz 1213. godine. Pećinski sistem Postojne napravila je reka ponornica Pivka, koja prilikom ulaska ponire u pećinu a zatim se ponovo pojavljuje u Otoškoj i Crnoj pećini, kao i u Pivka jami.

Nakon dva kilometra uzbudljive vožnje pećinskim vozom sa otvorenim vagonima, stiže se do Velike Gore koja je ujedno i najviša tačku obilaska. Velika Gora ima fantastičan svod dugačak 300 metara, i ukrašena je brojnim najrazličitijim pećinskim nakitom od stalaktita, stalagmita, draperija i stubova. Odavde se preko Ruskog mosta dolazi do Lepih jama. Kanal Lepe jame dugačak je oko 500 metara, a od tog mesta se redom nastavljaju Bela i Crvena dvorana, Zimska dvorana Špageti dvorana, koja je dobila ime po sa bezbrojnim kalcitnim cevčicama koje podsećaju na špagete. 1922. godine probijen je tunel između Postojnske i Crne jame, a kasnije između Crne i Pivka jame te je tako povezan skoro čitav sistem postojnskih jama.

Postojnska jama, upoznajte kraljicu podzemlja

Obilazak Postojnske jame završava na mestu veličanstvene koncertne dvorane veličine preko 3 000 kvadratnih metara, gde visina tavanice  iznosi na nekim mestima i do 40 metara. U ovu dvoranu može da stane gotovo 10 000 posetilaca. Akustika je ovog mesta savršena a scenografija neverovatna, a put odavde vodi vodi veštačkim tunelom do podzemne železničke stanice gde vas čeka voz za povratak u realnost.

Uzvišenost i lepota Postojnske jame izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome na šta je priroda potrošila milione godina unazad, da napravi, do oblikuje, da ponudi. Upoznajte kraljicu podzemnih predela, upoznajte se sa  jamskim krajolikom, osim neverovatne prirodne lepote same pećine, dođite i upoznajte zmajevo dete, čuvara hodnika i starih vremena. Za sve informacije i detalje, posetite zvaničnu internet stranicu.

 

Share.

Comments are closed.