Potencijali Srbije na Svetskoj izložbi “EXPO 2015”

0

Republika Srbija predstaviće se pod sloganom  “Okusi hranu. Oseti život.” na Svetskoj izložbi “EXPO 2015” koja se u Milanu održava od 1. maja do 31. oktobra.

Srbija se posle Šangaja (2010), po drugi put pojavljuje na Svetskoj izložbi i svojim odgovorom na glavnu temu „Nahranimo planetu. Energija za život.“ nastoji da se u što boljem svetlu predstavi svetskoj javnosti kroz bogatu nacionalnu kuhinju, kulturu i tradiciju, a istovremeno promoviše investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmenu.

Nastup je osmišljen kao kombinacija multimedijalne prezentacije i izložbene postavke inspirisane organskom hranom, sa ciljem da se posetiocima dočara život u današnjoj Srbiji. Konkretno, svoj kulturni identitet Srbija će predstaviti kroz prikaz svojstvenih običaja pripremanja i konzumacije hrane (odabir i nabavka namirnica, druženje uz jelo, proslave, slave, imendani, krštenja) uz osvrt na aktuelne svetske kulinarske trendove. Promocija tradicionalne i moderne srpske kuhinje biće organizovana kroz degustacije, škole kuvanja, pripremanje tradicionalnih jela na trgu, takmičarske programe (brzo ispijanje pića ili konzumiranje jela), tematske večeri i različite animatorske programe na temu hrane.

Očekuje se da će izložbu u Milanu posetiti oko 20 miliona ljudi, dok će učešće uzeti 144 države. Srpski paviljon, ukupne površine 250 m2, nalazi se u okviru mediteranskog klastera koji grupiše zemlje sličnih gastronomskih navika. Ovogodišnji nastup održava se u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, uz saradnju sa resornim ministarstvima, Turističkom organizacijom Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Share.

Comments are closed.