Proglašeni dobitnici “Green Hotelier Awards” – “najzeleniji” hoteli na svetu

0

U sklopu Responsible Business Week 2017 održane u Irskoj, dodeljene su nagrade najboljim svetskim održivim i ekološkim hotelima.

Za nagradu Green Hotelier mogli su da apliciraju hoteli iz celog sveta. Ocenjivani su na osnovu njihovog zalaganja da se smanji potrošnja energije i vode, redukuje otpad, ali i se gledalo i odgovorno poslovanje prema zaposlenima i lokalnoj zajednici. Takođe, u ocenu je ušao i način komunikacije sa gostima, kada je u pitanju održivi etos.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada su:

“Landgut Stober” iz Nemačke kao pobednik iz Evrope

Vlasnik ovog hotela primer je pravog odnosa prema životnoj sredini i posvećenosti lokalnoj zajednici. Stvorili su porodični odnos među zaposlenima, među kojima su i izbeglice. Hotel funkcioniše tako što samostalno proizvodi energiju, a za potrebe toaleta prikuplja kišnicu. Takođe su stvorili zanimljiv način da svoje inovacije predstave gostima.

Blick auf das Landgut

“Chole Mjini” iz Tanzanije kao pobednik Afrike i Bliskog istoka

Ovaj jedinstveni hotel sam stara energiju i ujedno radi sa gostima na smanjenju njene potrošnje, koliko god je to moguće, kuvajući na drvetu i koristeći petrolej za zagrevanje vode. Trude se da što manje troše pijaću vodu u spoljnim tuševima. Posvećeni su održivom ruralnom razvoju i sarađuju sa lokalnom zajednicom na budućim projektima.

gallery-chole-mjini-lodge-bed

“El Albergue Ollantaytambo” u Peruu kao najbolji hotel sa područja Amerike

Problem negativnog uticaja na životnu sredinu prouzrokovanjem poljoprivredne prakse i otpada od hrane rešili su pokretanjem svoje organske farme. Osim što na taj način obezbeđuju hranu za restoran, farma služi i kao škola sa alternativnim modelom obrazovanja.

Screenshot_1

“Sovena Fushi” na Maldivima kao predstavnik Azije i Pacifika

U pitanju je ostrvski rizort koji ulaže u obnovljive izvore energije i od pre pet godina je karbon-neutralan u svim svojim aktivnostima. Samoodrživ je po pitanju vode (prikuplja kišnicu i primenjuje destilaciju morske vode). Čak 90 odsto svog otpada pretvara u prihode. Sprovode program za razvoj karijere mladih i na stotine dece podučavaju plivanju.

Izvor: Travindy

Share.

Comments are closed.