Program manifestacije “Muzeji za 10”

0

Manifestacija “Muzeji za 10” održava se od 14. do 20. maja u 46 gradova Srbije. Slavko Spasić, predsednik organizacionog odbora manifestacije, najavio je na konferenciji za novinare u Press centru UNS-a, da će osim osim stalnih postavki u muzejima, biti organizovani koncerti, izložbe i predavanja. Više od 80 muzeja otvoriće svoja vrata posetiocima, ulaz će biti besplatan, a programi će biti organizovani na više od 120 lokacija.

Muzej Jugoslavije se rekonstruiše, pa je Moma Cvijović, muzejski savetnik, ponudio beogradskim muzejima eksponate iz svoje zbirke, koji će biti deo njihovih kolekcija.

“ Za Muzej Vuka i Dositeja, mi u fondu imamo tri pisma iz 1833. godine između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja. Vuk u svom pismu šalje 15 primeraka časopisa Danica i moli Isidora da ih razdeli. Vuk se žali da i oni koji su pretplaćeni, te časopise retko čitaju. Posebna zanimljivost je predmet koji dajemo kolegama iz Muzeja savremene umetnosti. Decenijama je kružila anegdota da Tito nije voleo tu zgradu, a mi smo u našem fondu našli fotografiju muzeja u izgradnji, koju je napravio Tito na krstarenju brodom sa indonežanskim predsednikom Sukarnom. Za Muzej primenjene umetnosti imamo takođe poklon, predivnu posudu od srebra koju su Titu poklonili Ričard Barton I Elizabet Tejlor” , rekao je Momo Stojanović.

Od ove godine, po prvi put na manifestaciji učestvuje i Luka Novi Sad. “ Ideja je da pokušamo da približimo  Luku građanima Novog Sada koji misle da je to samo pristanište na Dunavu  gde staju brodovi, a kompletan kompleks od 25 hektara ne poznaju. U jednom starom lučkom skladištu izložićemo starovremenske automobile, motocikle, stare radne mašine, a jedan deo izložbe posvetićemo popularnom spačeku koji ove godine proslavlja 70 godina od početka proizvodnje. Predviđeno je i da se u subotu 19 maja, na gradskom trgu okupe vozači iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i naši iz Novog Sada i da promotivnom vožnjom po Novom Sadu animiraju i privuku publiku u što većem broju” , rekao je Dragan Panjković iz marketiga Luke.

Muzej savremene umetnosti je za manifestaciju pripremio program „Šetnja kroz sekvence“, u okviru kog svakoga dana od 17 časova mladi istoričari i teoretičari umetnosti učestvuju sa publikom kroz izložbu i razgovaraju o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti 20. i 21. veka.

Posle kraćeg prekida, nastavlja sa radom i MSU Bioskop četvrtkom u Sali „Miodrag B. Protić“. U četvrtak 17. maja u 18 časova biće projekcija filma Želimira Žilnika „Stara škola kapitalizma“ iz 2008. godine.

Na manifestaciji se učestvovati i Prirodnjački centar iz Svilajnca, koji će organizovati brojne radionice za najmlađe, imajući u vidu da su deca i mladi najčešći posetioci ove ustanove.

Muzej rudarstva Senjski rudnik učestvovaće sa centralnom temom “Četa za spasavanje rudnika Rembas-heroji bez mane i straha”. Svi prisutni će imati priliku da vide služba za spasavanje ovog rudnika koja je, učestvovala u svim situacijama koje su se dešavale na prostorima bivše Jugoslavije. Svakog dana tokom manifestacije biće održavani različiti kulturno-zabavni programi.

Narodni muzej Leskovac obeležiće 70 godina od osnivanja, a pored redovnih sadržaja, predstaviće izložbu “Ratni put moravske divizije”. Mira Ninošević, iz Narodnog muzeja Leskovac, izjavila je da pored ratnih operacija vojnika Moravske divizije, posebna pažnja se posvećuje svakodnevnom životu vojnika na frontu, a sve će biti propraćeno i edukativnim radionicama. Između ostalog, održaće se i festival etnološkog i arheološkog filma, kao i brojna predavanja.

Manifestacija će trajati od 14. do 20. maja, i biće obeležena i tri značajna datuma, Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Share.

Comments are closed.