Prokupac i tamjanika glavni utisak vinske ture

0

Ugledni vinski stručnjaci i novinari iz Evrope i SAD su bili u prilici da od 25. do 29. maja 2017. godine obiđu četiri vinska regiona Srbije.

Ovu izuzetnu turu o kojoj će biti objavljeni tekstovi u poznatim svetskim vinskim časopisima organizovali su Wine Jam iz Beograda i holandski vinski novinar Pol Balke. Obišli su Frušku Goru, Šumadiju i Župu, a negotinska vina probali su u Beogradu. Povodom ove nesvakidašnje ture, u hotelu Radisson Blu održana je i konferencija za štampu na kojoj se prisutnim novinarima obratilo nekoliko njihovih kolega sa savetima za dalji razvoj.

Najveći utisak na goste su ostavile naše autohtone sorte prokupac i tamjanika i svi stručnjaci se slažu da u tom pravcu treba graditi srpsko vinarstvo. Takođe su vrlo zadovoljni vinima od internacionalnih sorti, naročito se svima dopadaju šardonei. Hrana i priroda kao i ljubaznost i pristupačnost domaćina takođe su ostavili snažan utisak na goste iz inostranstva.
Ovaj projekat su pomogli Turistička organizacija Srbije, hotel Radisson Blu Old Mill, agencija Terra Travel i Ministarstvo poljoprivrede.

– Wine Jam je imao ideju da dovede stručne novinare i pokaže im šta Srbija ima da ponudi. Mi često ni ne znamo šta sve imamo, pa je dobro da nas povremeno posete stranci i posavetuju nas. A kad prođete kroz našu prelepu zemlju, kroz vinograde, pa sednete u hladovinu i posmatrate krajolik sa čašom odličnog vina, ništa vam više od toga, kao turisti, ni ne treba. Zato su ovi novinari tako oduševljeni i odlaze iz Srbije prepuni pozitivnih utisaka – rekao je za TU! magazin Vladan Stanojlović Kika, organizator ture i osnivač Wine Jam koncepta.

Share.

Comments are closed.