“Pršutijada” u Mačkatu od 15. do 17. januara

0

Šesnaesti Sajam suvomesnatih proizvoda, u narodu poznatiji kao “Pršutijada”, biće održan od 15. do 17. januara u podzlatiborskom selu Mačkat.

Za titulu najboljeg proizvođača užičke goveđe i svinjske pršute, slanine, kobasice i stelje nadmetaće se 17 domaćinstava i porodičnih preduzeća iz Mačkata, Kačera, Krive Reke, Šljivovice… Iako je ranije najavljeno da će Sajam imati internacionalni karakter, svoje suvomesnate proizvode predstaviće ipak samo domaći proizvođači, pošto su gosti iz Austrije, Hrvatske i Slovenije, iako su obećali dolazak, u poslednji čas otkazali učešće. Kvalitet mesa iz sušara ocenjivaće stručnjaci “Jugoinspekta”, koji će potom i zvanično proglasiti pobednike. Svaki gost “Pršutijade”, a očekuje se da će manifestaciju za tri dana posetiti oko 15.000 ljudi, dobiće kupon koji će posle degustacije suvomesnatih đakonija iskoristiti da glasa za najbolji artikal. Kuponi će se ubacivati u “bubanj” iz koga će u nedelju biti izvučena imena dobitnika nagrada. Jedan od dobitnika će iz Mačkata poneti džak pršute, drugi kvadratni metar slanine, treći sedam metara kobasice. Po prvi put “Pršutijada” će biti održana u balon-sali a manifestaciju će, uz tradicionalne zvuke trube i pesmu izvornih grupa, pratiti izložba starih zanata.

Share.

Comments are closed.