Prva regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu, Petrovac od 21. do 23. marta

0

Prema izveštaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC), Crna Gora je među najbrže rastućim turističkim destinacijama u svetu. Respektabilni inostrani mediji iz Golfskog regiona, Kine, Australije, Turske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Francuske i Italije pisali su i u prethodnoj godini o Crnoj Gori kao idealnoj destinaciji za odmor na moru, za aktivni odmor u prirodi i nacionalnim parkovima, kao i destinaciji “za drugi dom” tj. idealno mesto za kupovinu nekretnine. Kao takva, Crna Gora je idealan domaćin prvoj regionalnoj konferenciji o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koja će pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, a uz podršku kompanije Visa, biti održana u hotelu Palas u Petrovcu, od 21. do 23. marta 2018. godine.

Teško da i najizbirljiviji gosti mogu da ostanu ravnodušni pred toliko raznovrsnim izborom koji nudi Crna Gora, posebno tokom letnjih mjeseci. Predivne plaže, dobra gastronomska ponuda i brojne manifestacije su samo dio onoga što privlači veliki broj turista da posete Crnu Goru. Pored uživanja u moru i suncu Crna Gora nudi obilje mogućnosti i za aktivan odmor. Za pravo osveženje tokom letnjih vrućina, preporučujemo izlet u Lipsku pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini Cetinja, a na pola sata vožnje od Budve ili Podgorice. Crna Gora je poznata i po dugoj tradiciji proizvodnje vina. Oblast Crmnice, u blizini Skadarskog jezera je najpoznatiji vinogradarski kraj. Male porodične vinarije predstavljaju najbolju priliku za degustaciju vina od autohtonih sorti grožđa, uživanje u nacionalnim specijalitetima i prirodnim lepotama, u autentičnom seoskom ambijentu. Za ljubitelje vinogradarstva nezobilazna je poseta jednom od najvećih i najlepših vinograda u Crnoj Gori, kompaniji Plantaže 13.jul.

Pešačenje i biciklizam, rafting, kajaking, šetnja tematskim i edukativnim stazama, sportski ribolov, posmatranje ptica su samo neke od aktivnosti u kojima posetioci mogu uživati u nacionalnim parkovima Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora i Prokletije. Dan, noćenje ili višednevni boravak u nekom od brojnih eko sela nudi najviše onog “drugačijeg”. U njihovoj blizini su obično i planinarske i biciklističke staze, reke ili jezera za krstarenje ili rafting. A za sve ljubitelje adrenalina i prirodnih lepota nezaobilazan je prolazak kroz kanjon Nevidio uz potrebnu opremu i vodiča.

Stoga i ne čudi što je Crna Gora destinacija u usponu, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, ali i investitora. Pored nesvakidašnjih prirodnih lepota koje karakteriše spoj raznovrsnosti na malom prostoru, razlozi tome jesu i kontinuirani rad na unapređenju ponude i ukupne turističke infrastrukture, saobraćajne dostupnosti, kao i kapitalni investicioni projekti u oblasti turizma, čija se vrednost u ovom trenutku procjenjuje na oko 3 milijarde evra, što svrstava Crnu Goru na prvo mesto kada su u pitanju turističke investicije po glavi stanovnika.

Regionalna saradnja kroz partnerstva sa ciljem stvaranja novih mogućnosti za jačanje konkurentnosti, odgovoran i održivi turistički razvoj, predstavlja budućnost daljeg razvoja turizma kao privredne grane. Trendovi u međunarodnim kretanjima, aktivnosti konkurencije kao i preporuke Evropske komisije za putovanja (ETC) predlažu regionalno povezivanje, naročito kada je reč o promociji na udaljenim tržištima.

Održavanje regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu, koja će okupiti oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i predstavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija, prilika je za jačanje saradnje u turizmu na svim nivoima, razmenu iskustava i mišljenja, edukaciju i upoznavanje sa savremenim turističkim trendovima, a sve u cilju podizanja nivoa konkuretnosti država učesnica i regiona u celini.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.