Prva vina Iz Danske sa zaštićenim geografskim poreklom

0

U Danskoj su po prvi put penušava vina iz gradića Dons stekla status vina sa geografskim poreklom, a sama procedura je trajala 7 godina, imajući u vidu da je ovo prvi prehrambeni  proizvod iz Danske sa PDO statusom.

Regija Donsa u Danskoj se prostire na ukupnoj teritoriji od približno 500 hektara, dok sama apelacija Dons obuhvata 43 hektara u okviru ove regije sa 2 vinograda površine 5,5 hektara. Početkom maja 2018. godine, u vinotekama i prodavnicama u Danskoj počinje distribucija vina sa oznakom Dons, a vina koja nose na etiketi oznaku Dons su penušava vina.

Početak vinogradarstva u Danskoj je počeo prvim vinogradima koji su u Donsu posađeni 2001. godine, gde se u poslednjih nekoliko godina vrše analize  na osnovu kojih se može utvrditi kvalitet i posebnost sorti. U odnosu na konkurentna penušava vina iz Francuske, danska vina poseduju nešto viši nivo kiselosti, što u većoj meri ne ugrožava ni sam ukus ni kvalitet vina, pa je ova osobina profilisana kao “nordijski vinski stil”.

U vinogradima Donsa se danas proizvode sorte vinove loze Orion, Zalas Perle, Solaris, Rondo, a 2006. godine, vino Dons Cuvee 2006 je dobilo srebrnu medalju na takmičenju Effervescents du Monde.

Share.

Comments are closed.