Prvo ekološko selo u Srbiji

0

Selo Koštunići je prvo ekološko selo u Srbiji. Pored očuvanih prirodnih blagodeti, ekoloških i pejzažnih vrednosti, prvo je ekološko selo koje se bavi turizmom. Bogata istorija sela i kraja biće predstavljena u 5 muzeja koji su u pripremi.

Selo Koštunići se nalazi na južnim padinama planine Suvobor, i najveće je selo u opštini Gornji milanovac. Priroda ovog suvoborskog sela  još uvek je netaknuta, pa s razlogom nosi titulu prvog eko sela u Srbiji. Pre nešto više od dve decenije u ovom selu je započet veliki etno-projekat sa ciljem povratka zdravoj hrani, čistoj vodi i prirodnim proizvodima.

U okviru ovog eko sela postoje seoski vajati, odnosno živopisne, tople i ušuškane kućice apartmanskog tipa, kao i neobični drveni čardaci sa velikim gostinskim sobama. Ukoliko želite da boravak u selu bude privatniji, postoje i komforni apartmani, a pravu atrakciju čine neobične okrugle sobe za smeštaj gostiju. Naime, ove sobe su domaćini u selu napravili od kaca za čuvanje voća, pa svojim neobičnim izgledom privlače puno pažnje. U samom selu se nalazi jezero okruženo cerovom šumom, osunčano suncem, nastalo kada je pregrađena reka Čemernica. Uz jezero je smešten etno restoran pod imenom „Kuća srpskih domaćina“, koji u gostima  nudi ekološku domaću hranu, rakiju šljivovicu, prirodni sokove, domaće proizvode od voća, kao i  brojne specijalitete od mesa i od ribe.

Deo turističke ponude sela čini jedinstvena etnološka postavka, koja sadrži više od 1200 eksponata koji domaćim i stranim turistima opisuju nekadašnji život. Unikatni predmeti, rađeni rukom, tu su da dočaraju duh nekadašnjeg života u domaćinstvu i na njivi. U prirpemi su i muzeji, tačnije 5 etno muzeja po kojima će ovo selo biti jedinstveno. U selu se takođe se nalazi i muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću i Suvoborskoj bici, a u njemu su fotografije, dokumenti, karte, radni sto velikog vojskovođe,  kao podsetnik na slavne događaje naše istorije.

Share.

Comments are closed.