Prvo putovanje oko sveta električnim motociklom?

0

Ekipa STORM Eindhoven razvila je prvi električni motocikl na svetu prikladan za dugu vožnju kojim namerava da pređe put oko sveta za 80 dana i time dokaže mogućnost održivog transporta. Za svoj podvig izabrali su pneumatike RoadSmart III koji obezbeđuju izvanrednu stabilnost, prianjanje i izdržljivost.

Grupa studenata Univerziteta za tehnologiju u Eindhovenu razvila je radikalan električni motocikl STORM Pulse sa dometom od 380 kilometara koji je kao prvi na svetu prikladan za vožnju na duge staze. Uz to, postavili su cilj da ove godine njim pređu put oko sveta za 80 dana. Njihov motocikl može da se pohvali inovativnim modularnim paketom baterija koji omogućava vozačima da ih zamene u nekoliko minuta. Na kraćim relacijama može se koristiti samo jedan deo paketa baterija da bi motocikl bio lakši i bolji za upravljanje.

Pneumatike za motocikl, pod nazivom “Tesla među motociklima”, ekipa STORM Eindhoven izabrala je na osnovu rezultata testova. Odlučili su se za najnovije turne pneumatike Dunlop RoadSmart III zbog rezultata koji pokazuje da pomenuti prednji pneumatik može da pređe čak 82% više kilometara od proseka glavnih konkurenata.[1] A upravo je izdržljivost od najveće važnosti za projekat kojim će biti obuhvaćeno 26 hiljada kilometara vožnje po najtežim putevima Evrope, Azije i Severne Amerike. Zadnji pneumatik RoadSmart III u dimenziji 190/55ZR17 je na raspolaganju u GT i SP (sportskoj) varijanti, a ekipa je za svoj poduhvat izabrala varijantu GT koja adekvatnije zadovoljava zahteve u pogledu momenta sile i prianjanja koji su specifični za motocikl čiji je moment sile 240 Nm.

Share.

Comments are closed.