Putovanje u divljinu kao vid digitalne detoksikacije

0

Jedan od poslednjih trendova u turističkom poslovanju jeste organizovanje avantura preživljavanja, kao svojevrsni vid odvikavanja od interneta. Turisti sve češće biraju i dobro plaćaju izbegavanje hotela, javnih plaža i uopšte mesta koja će deliti sa drugim turistima, a sreću traže u divljini i u dobroj avanturi.

S obzirom na činjenicu da svake godine na put kreće sve više turista, po nekim  procenama u narednih deset godina će ih biti do četiri milijarde, turistima je sve teže da uživaju u samoći, ili bar u prirodi koja još je uvek netaknuta. Armija super heroja-putnika nemilosrdno „silfijima“ narušava zen odmora, i prema poslednjim istraživanjima, svaki drugi turista u toku odmora bar nekoliko puta u toku dana proverava ili mail, ili nije siguran koji filter da primeni na fotografiji koju je upravo napravio. Za ovo je kriv internet, dostupan i besplatan.

Kako bi se opustili i pobegli od ovakvih navika, turisti do 40 godina starosti biraju originalan odmor, odlučuju se za bekstvo. Agencije širom sveta već organizuju avanturistička putovanja, poput onih gde sa torbicom i flašicom vode počinjete preživljavanje u Sahari, ili na bilo kojoj negostoljubivoj i ekstremnoj lokaciji. Jedino što nosite od opremesu nož, kompas i šibice. Drugi aranžnami uključuju prašume Južne Amerike, gde u Panami potpuno sami, naoružani lukom i strelom, lovite ručak za plemenski savet. Ovakav izbor putovanja je previše  ektreman, i opasan, ali upravo to je suština. Zastrašujuću povratak prirodi i primitivnosti u obavljanju i najprostijih dnevnih rutina je prava detoksikacija od interneta.

Ovakvi odmori i aranžmani su veoma popularni, ljudima treba nešto nesvakidašnje kako bi se odmorili i pobegli od obaveza. Turisti koji se odmaraju na plažama neprekidno gledaju u telefone, odgovaraju na poruke, prate druge ljude, prate šta se dešava, a to i nije baš smisao odmora. Turistima treba dati izazov, treba im pružiti priliku da se povežu sa mestom gde se nalaze. Na ovakvim putovanjima gde su prepušteni sami sebi,  turisti potpuno zaboravljaju obaveze i nemaju nikakavu želju da se bave poslom i obavezama. Naravno, turisti su sve vreme bezbedni, spasilački tim ih danonoćno prati.

U Srbiji postoji  agencija koja ima slične aranžmane, “Wild Serbia ”, koja vodi turiste u divlju prirodu i što dalje od mobilnih mreža i civilizacije. Turistima se organizuju pešačenja, planinarenja, obilazak pećina, vožnje čamcima i kanuima,  aktivnosti na kojima će učestvovati sve što nije digitalno ili ne radi struju.

Share.

Comments are closed.