Rafting Nišavom, sve traženiji turistički sadržaj

0

Aktivni odmor i ekstremni sportovi postali su izuzetno popularni medju turistima koji dolaze u Niš. Paraglajding, slobodno penjanje i rafting na Nišavi, i posebno spust čamcima niz Nišavu u Gradištanskom kanjonu u Sićevačkoj klisuri postali su zaštitni znak turističke ponude ovog grada.

Svaki poznavalac raftinga zna da je Gradištanski kanjon u Sićevačkoj klisuri jedno najboljih mesta za taj sport u našoj zemlji, delom zbog svoje dužine, delom zbog atraktivnosti same deonice kroz koju se prolazi. Takođe, treba napomenuti i naročito zanimljive prirodne i kuturno-istorijske znamenitosti ovog kraja.

Strane turiste posebno ostavlja bez daha pruga koja prolazi kroz Gradištanski kanjon dubok na nekim mestima čak do 360 metara, sagrađena 1887. godine, povezujući tada Niš i Sofiju, koja se dalje nastavlja ka Istanbulu.

Rafting u Sićevačkoj klisuri startuje od sela Dolac i vodi do sela Ostrovica, trasa je dugačka 7 kilometara i traje oko 3 sata, a sve zavisi od visine vodostaja i brzine reke.

Nišavski spust startuje od mosta koji se nalazi između Niške Banje i sela Prosek, a završava se  kod Vrežinskog bazena u Nišu. Trasa je dugačka 8,5 kilometara, i spust traje do 3 sata.

Svi posetioci koji se odluče za rafting, moći će da na svom spustu vide i nekoliko izvora tople vode, kao i bogat biljni i životinjski svet ovog regiona.

Share.

Comments are closed.