Rajska romantika Maldiva

0

Ostrvska država Maldivi nalazi se u Indijskom okeanu, udaljena oko 600 kilometara od obale Indije. Sa više od hiljadu koralnih ostrva koja su izronila iz mora samo nekoliko metara, pojedina i  sa tropskom vegetacijom, sa brojnim uvalama sa najfinijim peskom, lagunama i izuzetno toplim morem, Maldivi su najromatičnija svetska destinacija za ljubitelje kupanja, jedrenja i ronjenja.

Glavni grad Maldiva, Male, nalazi se na jednom od ostrva ovog arhipelaga. Smešten u potpunosti na jednom ostrvu, glavni grad Maldiva je morao da pozajmi prostor drugog ostrva kako bi smestio međunarodni aerodrom, pa je sa razlogom ovaj deo sveta postao pojam za su egzotiku i luksuz.

Hoteli, sadržaji i atrakcije

Romantiku Maldiva uglavnom stvaraju ekskluzivni rizort kompleksi, koji se sastoje od tipičnih tropskih bungalova, opremljenih i smeštenih kraj mora. Svaki od bungalova ne remeti estetiku idiličnog i udaljenog ostrva iz snova, ali baš zbog te zbog rustičnosti neće ispaštati gosti, svaki je u potpunosti najsavramanije opremljen. Neki od najpoznatijih rizorta su Dusit Thani, Lux, Gili Lankanfushi, Cocoa Island, Six Senses, a pored njih, svoje mesto imaju i najveći svetski, poput  i Sheraton-a ili Hyatt-a. Osim luksuznih, postoje i pristupačniji, skromniji turistički kompleksi, kao i brojni hoteli, pa je praktično turistička ponuda zaokružena.

Savršeni mir i odmor na pustim plažama, rekreacija i aktivnosti na vodi, neobično atraktivan i jedinstven podvodni svet, sveže tropsko voće i morski plodovi razlozi su dolaska na Maldive.

U glavnom gradu Male nalaze se brojne znamenitosti koje obavezno treba videti, a najmanja islamska država na svetu ima prelep Islamski centar sa velikom zlatnom kupolom, Hukuru Miskij džamiju iz 17. veka, Nacionalni muzej Maldiva, kao i poznate male lokalne restorane. Arhipelag se obično obilazi brodom, a podvodni svet koji je izuzetno bogat, obilazi se podmornicama. Ovde se najbolje roni, i to je iskustvo koje se jedino ovde može doživeti na pravi način. Sa maskom ili bocama, pliva se sa kornjačama, ražama i ribama, a podvodni svet je toliko navikao na prisustvo ljudi, da vrlo rado učestvuje u raznim aktivnostima sa roniocima i plivačima.

Sa prosečnim i konstantnim temperaturama koje preko cele godine iznose oko 30 stepeni celzijusa, idilu jedino može prekinuti kišni period od maja do novembra, pa je taj period možda i najinteresantniji turistima jer su tada cene niže i baš pristupačne, dok su u periodu od decembra do aprila svi kapaciteti u potpunosti popunjeni.

Kako stići na Maldive

Sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd, avio-kompanije Air Serbia i Etihad Airways nude zajednički let, gde se jedino preseda u Adu Dabiju. Takođe, svi poznati avio prevoznici nude svoje usluge i letove, pa je prilično jednostavno obezbediti putovanje, a sam put traje oko 12 sati.

Maldivi su zaista raj na zemlji, i destinacija koja budi sva čula i zadovoljava sve ukuse. Ako je nešto sinonim za odmor, ekskluzivnost, i autentičnost, to je onda ova ostrvska zemlja. Otvoreni ljudima, posvećeni sebi, Maldivi su nešto o čemu se priča i unicima, azurno plavo more zauvek ostaje zarobljeno u očima posetioca.

Share.

Comments are closed.