Reforma poreza ugrožava grčki turizam

0

Ako grčka vlada pristane da porez na dodatu vrednost za hotele i gastronomsku branšu bude 23 odsto to će biti “kraj grčkog turizma”, rekao je za Dojče vele predsednik Udruženja grčkih turističkih preduzeća (SETE) Andreas Andreadis.

On smatra da bi tako visok porez Grčku stavio u podređen položaj u odnosu na konkurentske zemlje, jer je kod njih taj porez mnogo manji – Turska osam odsto, Italija, Španija i Francuska deset, Kipar devet procenata.

– Trinaest odsto, koliko je grčka vlada predlagala u svom prvobitnom planu koji je predstavila najmodavcima, bio je maksimum onoga što grčki turizam može da izdvoji za porez – kaže Andreadis.

Šef SETE ne razume zašto Evropska unija, Evropska centralna banka i MMF insistiraju na porezu na dodatu vrednost od 23 odsto, jer turizam je, kako je rekao, jedina privredna grana u Grčkoj koja generiše prihode i rast.

– Čemu koristi povećanje poreza, kada on ne može da se ubere – upitao je Andreadis.

Novi reformski paket grčke vlade ne nailazi na oduševljenje ni među ostalim grčkim privrednicima, jer strahuju od novih stečaja, navedeno je u tekstu.

Share.

Comments are closed.