Riba pripremljena na 1150 stepeni, kuvanje u rastopljenom staklu

0

Restoran Rot sprema odličnu ribu, a sam način na koji to njegovi kuvari rade je više nego spektakularan. Osim toga što su kuvari vrhunski majstori svog zanata, oni su i poznavaoci tehnike topljenja stakla, što je i preduslov za rad u ovom restoranu.

Riba pripremljena na 1150 stepeni, kuvanje u rastopljenom staklu

Na ostrvu Gotland u Švedskoj postoji restoran gde kuvari kuvaju sa rastaljenim staklom. Vrelo  rastopljeno staklo drži temperaturu od 1150  stepeni celzijusa i služi za oblaganje ribe u potpunosti, u čemu se riba kuva zapakovana u paketić gde sva isparenja i svi sokovi ostaju zarobljeni unutra, što doprinosi kvalitetnijem i boljem ukusu.

Riba pripremljena na 1150 stepeni, kuvanje u rastopljenom staklu

Ovakav vid kuvanja je nešto slično tehnikama pečenja u soli ili pit-grilling-u, samo što je to ovde mnogo brže. Nakon samo dvadeset minuta staklo počinje pucati što je znak da je riba gotova. Sve ovo je prilično uspeo performans koji se svakodnevno izvodi i demonstrira u kreativnoj kuhinji u restoranu Rot u Švedskoj.

Riba pripremljena na 1150 stepeni, kuvanje u rastopljenom staklu

Ovde, na Gotlandu, najvećem ostrvu baltičkog mora, restoran Rot, u saradnji sa studijom za pravljenje unikatnih predmeta od stakla Big Pink, ribu priprema na specifičan način. Kako bi paru zadržali, u toku pečenja riba se slojevito uvije u sloj “novina”, nakon čega se  prelije rastopljenim staklom koje ima temperaturu od 1150 stepeni celzijusa. Kada je riba gotova, staklo se razbije, a novine pažljivo očiste, a sočno i neodoljivo meko meso ribe se služi gostima. Osim za spremanje ribe, vrelo staklo se koristi i za grilovanje povrća, i spremanje ostalih stvari.

Riba pripremljena na 1150 stepeni, kuvanje u rastopljenom staklu

Share.

Comments are closed.