Rimini – istorija, plaže i dobar provod

0

Rimini je mediteranski grad u Italiji na obali jadranskog mora, sa peščanom plažom dužine 15 kilometara. U njemu se nalazi preko 1000 barova, diskoteka, barova i restorana, i sve to ga čini idealnom destinacijom za letovanje.

Rimini je destinacija koja osim svojih prelepih plaža ima i veliki broj atrakcija i znamenitosti, koje će upotpuniti letovanje i odmor, i baš zbog toga grad Rimini je izuzetno popularna destinacija koja privlači turiste svih godišta.

Istrija grada

Rimljani su osnovali grad Rimini 283. godine pre nove ere, i on je tada bio ključan za komunikaciju i povezanost severnog i središnjeg dela države. Pre nego što su Rimljani došli došli na ovo područje, grad je pripadao Galima koji su tu živeli još od 6. veka pre nove ere.

Zbog njegove lepote, mnogi rimski carevi, poput Oktavijana Avgusta i Hadrija, ostavili su brojne tragove i znamenitosti kroz istoriju po kojima je danas Rimini najpoznatiji. U srednjem veku u Riminiju izgrađene su brojne crkve, sa naročitom pažnjom se negovala i umetnost, a u 14. veku otvorena je poznata Riminijska škola.

Kroz burnu istoriju, grad je bio na udaru mnogobrojnih pljačkaških pohoda, zemljotresa, gladi, poplava i piratskih napada. Zbog svega toga, Rimini je bio privredno vrlo slab grad, a ekonomija se oslanjala na ribarstvo. Grad počinje da se razvija nakon Drugog svetskog rata, i u novijoj istoriji dobija na značaju.

Saobraćajnice

Rimini ima aerodrom koji je dobro povezan sa skoro celom Evropom. Najčešći letovi ka Riminiju su iz Amsterdama, Berlina, Dizeldorfa, Helsinkija, Študgarta i Ciriha. Postoje i niskobudžetne avio kompanije, kao što su RyanAir sleću, koriste aerodrom Forli koji je oko 55km udaljen od Riminija.

Moguće je pronaći i aranžman preko neke turističke agencije koji pored hotelskog smeštaja obuhvata i prevoz avionom. Cene ovakvih ponuda za 7 noćenja sa doručkom kreću se od 300 do 600 evra u zavisnosti od perioda i hotela.

Cena povratne karte Beograd – Rimini bila bi oko 90 evra, pod uslovom da putujete niskobudžetnim avio kompanijama. Rimini je od Beograda udaljen 1015 kilometara, od čega je najveći deo autoput, nešto više od 1000 kilometara, pa bi u slučaju prevoza autobusom ili kolima, bilo potrebno oko 10 sati vožnje, u zavisnosti od zadržavanja na granici.

Plaže

Rimini je poznat po drugačkoj, peščanoj plaži, koja je glavni adut Riminija kao letovališta, a treba napomenuti da su plaže savršeno uređenje, organizovane i bezbedne. Plaže su podeljene na zone, a slobodna ili free zona, je ona na kojoj možete  koristiti svoj peškir, a druga je deo plaže na kojem se iznajmljuju ležaljke i suncobrani.

Najveći deo obale Riminija je privatizovan i pretvoren u veliki broj barova i plaža. To su mesta gde se može pronaći sve što je potrebno za letovanje, od toaleta, tuša, bara, do terena za odbjku. Cene ležaljki na privatnim plažama su oko 6 evra, dok je za dve  ležaljke i suncobran potrebno izdvojiti oko 15 evra.

Znamenitosti

Od zaista velikog broja znamenitosti, treba navesti Tiberijev most ili Avgustov most, izgrađen od kamena koji je u Italiju stigao za hrvatskog ostrva Istra, Avgustovu kapiju,  najstariji preživeli rimski slavoluk na svetu, podignutu je 27.godine pre nove ere, Katedralu Malatesta iz 14. veka, pravi primer renesansne arhitekture i simbol grada, i Amfiteatar, mesto održavanja mnogih kulturnih manifestacija.

Turistički sadržaj i okolina

Na 10 km od Rimija nalazi se San Marino, jedna od najstarijih republika na svetu. Iz Riminija do San Marina može se stići samo kolima ili autobusom, a cena karte u oba pravca iznosi oko 10 evra.

Ravena, vizantijski grad Italije, udaljena je oko od 50 kilometara od Riminija. Ravena je grad koji se ponosi svojom slavnom i dugom istorijom, raznolikošću kultura koje su ostavile svoje spomenike.

Na 130 km od Riminija se nalazi Bolonja, 7. po veličini u Italiji, grad u kojem ne treba kišobran. Bolonja je grad sa epitetima crvena, pametna i masna, grad zidan od crvene opeke, i mesto u kome se odlično jede.

Noćni provod

Obala Riminija ima skoro najveći broj noćnih klubova u Italiji. Ulazak u klubove se naplaćuje, ulaznica je ujedno i konzumacija, a najpoznatiji klubovi su Carnaby, Baia Imperiale, Coconuts, Velevet i Life.

Gastro–život Riminija

Rimini je vrhunska destinacija za gurmane i mesto odličnih restorana. Rimini je grad na obali mora, pa osim klasičnih italijanskih pasti i pica, ovde su posebno dobri specijaliteti i jela sa ribom. Najpoznatiji restoran su Lo Squero, Il Lurido, Da Guido, i Marinelli. Tradicija je da uz svako jelo idei poznati Piadina hleb, tanka i vrlo ukusna vrsta hleba. Hrana je pristupačna, a cene variraju kao i u svim mestima, što ste dalje od centra, sve je jeftinije.

 

Share.

Comments are closed.