Rudnik soli u Italiji i kamena psihodelična katedrala

0

Realmonte je gradić na Siciliji koji na prvi pogled izgleda kao i svi tamošnji gradići. Mali, fotogeničan i prijatan gradić se nalazi na mestu ispod koga se prostiru dugački hodnici, tuneli, mesto gde čovek traži jedan od najtraženijih začina, u pitanju je so.

Rudnik soli u Italiji, kamena psihodelična katedrala

Realmonte je zapravo rudnik soli na dubini 100 metara ispod površine zemlje, a proteže se 25 kilometara dugačkim hodnicima i tunelima poput lavirinta. Nesvakidašnji prizor koji se ne očekuje na ovakvom mestu delo je prirorode, a malo i čoveka, koji je svojim delovanjem bar malo doprineo stvaranju remek-dela.

Rudnik soli u Italiji, kamena psihodelična katedrala

Zidovi ovog rudnika soli su dekorisani različitim pojasima tamnih i svetlih boja, koji su raspoređeni u koncentrične krugove i pruge, gotovo pravilne i geometrijski tačne. Ovaj fenomen boja u stenama je nastao još pre više od 5 miliona godina, prilikom isparavanja morske vode koja je ostavljala velike količine soli kao talog, pretpostavlja se da je Sredozemno more tada menjalo svoj oblik.

Rudnik soli u Italiji, kamena psihodelična katedrala

Osim ove neverovatne prirodne lepote, duboko u rudniku Realmonte se nalazi i crkva, kapaciteta do 800 ljudi. Rudari su ovu crkvu napravili i posvetili  Santa Barbari, zaštitnici rudara, kao simbol zahvalnosti i poštovanja.

Share.

Comments are closed.