Šampanjac za astronaute, svemir je upravo postao glamurozniji

0

Vinarija Maison Mumm je dala svoj skromni doprinos u trci za osvajanje svemira, radi se o šampanjcu koji je napravljen da se pije u uslovima nulte gravitacije.

Vinarija Maison Mumm je poslednjih nekoliko godina radila sa kompanijom Spade, zaduženom za projektovanje predmeta za svemirske misije, na stvaranju šampanjca koji se može piti u uslovima gde nema gravitacije, i gde važe potpuno druga pravila.

Ovaj šampanjac nosi ime Mumm Grand Cordon Stellar, i to je zaista zapanjujuće revolucionaran korak u vinarstvu koji omogućava astronautima i ostalim svemirskim putnicima da uživaju u šampanjcu u svemiru.

Moderno dizajnirana boca napravljena tako je tako da upotrebi prirodni gas u samom šampanjcu, kojim će potisnuti penušavu tečnost u obliku prstena. Tako potisnut šampanjac, će u uslovima bez gravitacije lebdeti, sve do sledećeg potiskivanja u naročito oblikovanu čašu. Svemirska čaša ipak nije naročito glamurozna, ima dršku koja se sužava bez široke osnove na koju smo navikli, i njena zapremina je izuzetno mala.

Najinteresantnije je to što u uslovima nulte gravitacije tečnost u momentu pokrije celu površinu usta, pojačavajući ukus vina, pa ukus u potpunosti dolazi do izražaja. Jedino ostaje da se pitamo, koliko je dozvoljena granica alkohola u organizmu, i oduzima li se dozvola za vožnju šatla ili rakete ako se pretera sa konzumiranjem?

Share.

Comments are closed.