Selo gde već skoro pola veka razgovaraju zviždanjem

0

U Turskoj u selu Kuşköy živi jedan miran i zanimljiv narod. Oni su još pre skoro 500 godina došli na ideju da se dozivaju i razgovaraju na daljinu…zviždanjem.

Meštani sela Kuşköy nazvali su ovaj svoj način komunikacije “ptičji jezik” ili “kuș dili”, što i ne čudi puno, jer ime sela u prevodu znači selo ptica. Sama lokacija i nepristupačnost zahtevala je domišljatost naroda, pa su meštani sela došli na originalnu ideju.

Altrnativni način komunikacije, zviždanje, štedeo je energiju, nije bilo potrebno da se hoda  ili dovikuje preko brda. Inspirisani pticama i njihovom pesmom, počeli su da zvižde slogove turskih reči, gde se tokom godina njihov jezik zviždanja toliko razvio, da su počeli sklapati i složene rečenice, pa čak irazgovarati  zviždanjem.

Električna energija je stigla u Kuşköy tek 1986. godine, a selo je već bilo delimično desetkovano napuštanjem mlađih generacija u potrazi za boljim životom u razvijenim gradovima, pa danas u selu žive uglavnom stariji ljudi. Dolaskom tehnologije, njihov ptičji jezik polako izumire.

Međutim, meštani i dalje prkose tehnologiji i progresu. Oni svake godine organizuju festival koji promoviše jezik zviždanja, tada pokušavaju da zainteresuju mlađu populaciju, a festival okuplja sve više zaineresovanih turista. Tokom svakog festivala zviždanja održi se i takmičenje, prilikom kojeg takmičar zviždanjem prenosi poruku sudijama koji se nalaze na drugoj strani brda.

Share.

Comments are closed.