Selo Vlakča – bajka ili realnost?

0

Selo Vlakča nalazi se podno planine Rudnik, na dvadeset petom kilometru od Kragujevca i na dvanaest kilometara od Topole. Geografski je centar Srbije.

Obronci planine Rudnik i doline Jasenice i brojnih lokalnih potočića, oblikovali su pejzaž koji je pravi melem za oči i stvorili prirodu koja mami u svoj zagrljaj. Još od despota Stefana Lazarevića, redovno je Vlakča bila posećivana od srpskih kraljeva, koji su u ovoj vazdušnoj banji uživali u jahanju, šetnji i lovu. Otuda i veliki broj istorijskih, verskih i kulturnih objekata u njegovoj neposrednoj blizini.

Selo Vlakča

Selo Vlakča

Najveće je selo u novoformiranoj opštini Stragari, sa 671 stanovnikom. Selo ima 211 domaćinstava sa 3,14 članova po domaćinstvu. Prosečna starost meštana je 46,2 godine. Broj stanovnika do 30 godina je197, do 60 godina 238, a preko 60 godina je 236 stanovnika. Selo ima 636 glasača.

Jedno je od najuređenijih sela na teritoriji grada Kragujevca. Oko 80% seoske putne mreže je asfaltirano, svi delovi sela imaju uređene seoske vodovode, oko 90% stanovnika ima telefonske linije sa najsavremenijom digitalnom centralom, i oko 4 kilometra uličnog osvetlenja.

Selo Vlakča

Selo Vlakča

U Vlakči, selu na pola puta između Kragujevca i Topole, upravo je održan još jedan izbor za najlepša dvorišta. Jer, u tom selu, u šali kažu da ima najviše uređenih dvorišta po glavi stanovnika.

Ne zna se kada su domaćini tačno počeli da sa velikom ljubavlju posvećuju pažnju travnjacima i cvećnjacima, ali sada, kada neko dođe u Vlakču, ne može da ne primeti da su sva dvorišta uređena do poslednjeg detalja i veoma često po pravilima pejzažne arhitekture.

Selo Vlakča

Selo Vlakča

U selu postoji četvorogodišnja škola, odeljenje Osnovne škole “Julijane Ćatić” iz Stragara. Vlakča je domaćin manifestacije “Najlepše dvorište”, u kojoj je svake godine sve veći broj učesnika.

U ataru sela nalaze se dva kamenoloma i veliki broj izvora pitke vode, od kojih je najveći izbor “Banja”. Veliki broj žitelja se nalazi na privremenom radu u inostranstvu. U Vlakči je rođen Mihailo Petrović, srpski pilot i prva žrtva našeg vazduhoplovstva, poginuo 1913. godine u Balkanskom ratu, za vreme izviđanja Skadra.

Share.

Comments are closed.